Potrivit ANSA, utilizarea pesticidelor şi insecticidelor pentru prelucrarea câmpurilor, fâşiilor forestiere şi a plantaţiilor de arbuşti se interzice în perioada înfloririi plantelor, iar cei care intenționează să stropească plantele în cauză trebuie să prevină despre asta cu o săptămână înainte. 

„În cazuri excepţionale, cu aprobarea şi sub controlul subdiviziunii teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, unele lucrări de protecţie a plantelor pot să deruleze în perioada de înflorire a culturilor agricole, cu avertizarea obligatorie, în prealabil, a deţinătorilor familiilor de albine de către agenţii economici care efectuează aceste lucrări”, spun autoritățile.

Pentru utilizarea chimicalelor fără avertizarea deținătorilor de albine, făptașii se sancționează cu amendă de 20 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, sau cu amendă de 30 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

De asemenea, legea spune că aceștia trebuie să „restituie integral contravaloarea pagubelor de facto şi a venitului ratat care putea fi obţinut într-un sezon apicol”.

ANSA a mai anunțat că o Comisie specială investighează cazurile de deces al familiilor de albine înregistrate în mai multe localități ale raionului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!