„Este o logică în această decizie. Dacă nu ne adresam la Curtea Constituțională și dacă nu propuneam un candidat, atunci se găseau deștepți care să spună că Dodon încalcă Constituția. Noi ne-am adresat, ca să fie totul clar. Mai întâi trebuie să fie aleasă conducerea Parlamentului”, a declarat Dodon la emisiunea „Glavnyi Vopros” de la NTV Moldova.În context, șeful statului a mai adăugat că va merge la CC cu o nouă sesizare în care va cere stabilirea exactă a termenului pentru dizolvarea Parlamentului. Referindu-se la constituirea unei eventuale majorități parlamentare, Dodon a menționat că e gata să accepte un dialog cu cei de la ACUM dacă și aceștia vor accepta condițiile socialiștilor, iar în cazul democraților lasă decizia de partea Consiliului Republican al PSRM.   

„Socialiştii sunt gata să accepte dialogul cu Blocul ACUM doar dacă ACUM va anunţa că este dispus să o voteze pe Zinaida Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi să ofere socialiştilor patru ministere în viitorul Guvern de coaliţie. PSRM nu va accepta condiţiile ACUM cu privire la formarea unui Guvern minoritar condus exclusiv de ACUM”, a mai adăugat șeful statului.

De menționat că, potrivit Curții Constituționale, președintele Republicii Moldova nu poate propune un candidat pentru funcția de prim-ministru în lipsa unui Parlament funcțional. Curtea a subliniat că pentru a desemna un candidat la funcția de prim-ministru, președintele Republicii Moldova trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituțional în persoana președintelui Parlamentului, ca reprezentant al Legislativului.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!