Devon Erickson, 18 ani, va trebui să răspundă în total la 48 de capete de acuzare pentru omucidere, tentativă de omor, tentativă de incendiu şi de furt. Tânărul, cu constituţie fragilă şi cu părul de o lungime medie vopsit în roz, potrivit imaginilor de la audiere retransmise de mass-media locale, a refuzat să vorbească.

El este acuzat de asemenea că i-a furnizat celui de-al doilea suspect, minor, arme de mână folosite în timpul atacului, survenit în Highlands Ranch, la numai circa 10 kilometri de liceul Columbine, scena unuia dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria americană, în 1999.

Maya McKinney, 16 ani, va trebui de asemenea să răspundă la numeroase capete de acuzare, inclusiv omucidere. Biroul procurorului local intenţionează să o urmărească penal ca pe o adultă, ceea ce ar putea avea impact asupra pedepsei. Pentru starea civilă, Maya McKinney este de sex feminin, dar se consideră un individ masculin şi răspunde la prenumele de „Alec”.

Atacul a fost declanşat la 7 mai la începutul după-amiezii în liceul şcolii STEM, instituţie unde învaţă circa 1.800 de elevi de la clasele primare până la liceu.

Un licean de 18 ani, Kendrick Ray Castillo, a fost ucis cu foc de armă după ce a încercat să se interpună între agresori şi colegii săi, intervenţie decisivă, potrivit martorilor. Mai multe sute de persoane erau aşteptate să asiste la o ceremonie în memoria lui, miercuri.

Alţi opt tineri, cu vârste între 15 şi 18 ani, au fost răniţi, însă toţi au fost deja externaţi din spital.

Primii poliţişti au sosit la locul atacului în aproximativ două minute. Focuri de armă mai erau în curs, însă unul dintre cei doi suspecţi fusese deja neutralizat de un agent de securitate armat aflat la post în şcoală. Potrivit şerifului comitatului Douglas, această „reacţie rapidă” a permis evitarea unui bilanţ mult mai sumbru.

Atacurile cu focuri de armă în mediul şcolar au devenit frecvente în SUA, alimentând o vie polemică cu privire la cantitatea de arme de foc aflate în circulaţie în această ţară: 393 de milioane de exemplare pentru 326 de milioane de locuitori, inclusiv copii, potrivit unui studiu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!