În același timp, cetățenia prin investiție acordată la începutul lunii aprilie unui om de afaceri străin a rămas, deocamdată, prima și ultima acordată de R. Moldova în baza acestui program.

Deși în cadrul evenimentului au fost enumerate eventuale beneficii economice pentru țara noastră, deocamdată autoritățile nu se pot lăuda cu rezultate în acest sens, chiar și după mai bine de jumătate de an de la lansarea programului.

Potrivit funcționarei, programul nu reprezintă niciun risc la adresa securității statului și nici la adresa regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, iar majoritatea celor care vor să obțină cetățenia R. Moldova prin investiție vor să dezvolte afaceri aici.

Există două posibilități de a investi pentru a dobândi cetățenia moldovenească:

1. Donație nerambursabilă în Fondul de Investiții Publice, pe lângă Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova, întru implementarea proiectelor naționale strategice;

2. Investiție în cel puțin unul dintre domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova: dezvoltarea sectorului imobiliar, dezvoltarea sectorului financiar.

Iulia Petuhov a prezentat etapele procesului de dobândire a cetățeniei R. Moldova prin investiție:


Iată și motivele pentru care pot primi refuz persoanele care depun dosarul la program:


Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie 2018.

Acesta este criticat dur de opoziție. Blocul politic ACUM, de exemplu, consideră că legea este o schemă de spălare, o posibilitate de legalizare a banilor de proveniență dubioasă și poate transforma R. Moldova într-o zonă offshore. Deputații blocului au declarat că își doresc abrogarea acesteia.

Urmărește conferința de presă dedicată prezentării ultimelor evoluții a programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție:

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!