Astfel, prețurile la produsele alimentare în trimestrul 1 al anului curent au contribuit la creșterea inflației cu 1.4%, inflația de bază cu 1.4%, prețurile la combustibili cu 0.3% și prețurile reglementate au temperat majorările sus-menționate printr-o contribuție negativă de 0.5%.

Majorarea ratei anuale a inflației a fost cauzată de evoluția prețurilor la produsele alimentare, care au înregistrat 3.8% în luna martie 2019 și 4.5% în aprilie 2019.

Recolta bună din anul precedent în Republica Moldova și în regiune a cauzat reducerea prețurilor la produse alimentare în vara-toamna anului 2018. Odată cu înviorarea piețelor de export și diminuarea stocurilor în 2019, trendul prețurilor la produse alimentare s-a inversat atât pe plan intern, cât și extern, potrivit BNM.


În pofida trendului ascendent al prețurilor mondiale la petrol, din decembrie 2018 și până în prezent, în R. Moldova prețurile la combustibili au înregistrat o reducere a ritmului de creștere de la 7.4% în decembrie 2018, până la 4.9% în luna martie și 3,3% în luna aprilie 2019.

Dinamica ascendentă a indicelui prețurilor de consum, cauzată de prețurile la produse alimentare și inflația de bază, a fost temperată, în principal, de reducerea prețurilor reglementate. După o evoluție ascendentă pronunțată în anul 2017, rata anuală a prețurilor reglementate a scăzut în 2018, continuată și în perioada ianuarie-aprilie 2019.

În martie-aprilie 2019, prețurile reglementate s-au micșorat cu 2.3% față de lunile corespunzătoare din anul 2018.

Citește și: Câți bani au fost recuperați de pe urma furtului miliardului? Cifra anunțată de guvernatorul BNM

Inflația de bază va spori în anul 2019 și va inversa trendul în anul 2020, fiind determinată, în mare parte, de factorii ofertei.

Prognoza inflației este bazată pe presupunerea că tarifele vor fi ajustate în a două jumătate a anului 2019. Astfel, ritmul de creștere a prețurilor reglementate va spori semnificativ, dar cu o revenire la nivelul de 0,9 – 1,3 % în a doua jumătate a anului 2020.

Ritmul de creștere a prețurilor produselor alimentare va fi ascendent în2019, reflectând continuarea ajustărilor de pe piața internațională și locală, cu o inversare a trendului în anul 2020.

Potrivit Băncii Naționale, ritmul de creștere a prețurilor la combustibili va avea descreștere pe întreaga perioadă de prognoză.

Prognoza inflației pe termen mediu prevede o sporire a ratei inflației până la sfârșitul anului curent și revenirea în apropierea țintei începând cu anul 2020. Inflația va constitui 5.1% în anul 2019 și 6.5% în 2020, afirmă BNM.


Citește aici raportul integral asupra inflației, realizat de BNM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!