Statut de inculpat au 6 persoane: președintele Consiliului de administrare al Băncii, vicepreședintele Consiliului de administrare al Băncii, trei membri ai Consiliului de administrare al Băncii, cât și administratorul companiei ce a beneficiat de credit.

Unul dintre inculpați, președintele Consiliului, Valentin Cunev, nu a participat la ședința de judecată. Avocatul său a explicat asta prin starea de sănătate a clientului său, recent operat, scrie Newsmaker. În consecință, judecătorul Eugen Beșelea a decis să amâne ședința până pe 17 iulie, motivând că pleacă în concediu.

Aceștia sunt acuzați că au provocat instituției daune de 126 de milioane de lei prin creditele acordate în 2013 în cadrul unei „scheme infracționale de redresare artificială a situației financiare a instituției”.

Amintim că dosarul a ajuns în judecată după ce Procuratura Anticorupție a finalizat, în aprilie, urmărirea penală.

Dacă vor fi găsiți vinovați în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 239 alin.(2) lit.a) Cod penal al Republicii Moldova aceștia riscă amendă în mărime de la 117.500 de lei la 167.500 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!