Fenomen nou pe piața imobiliară din Moldova: În trei luni s-au vândut aproape tot atâtea case cât într-un an

Fenomen nou pe piața imobiliară din Moldova: În trei luni s-au vândut aproape tot atâtea case cât într-un an

După o cădere continuă a numărului tranzacțiilor înregistrate din 2008 încoace, anul trecut piața imobiliară a înregistrat un record. Numărul de apartamente vândute a fost cifrat la 20.400, cu 5.000 mai multe decât în ultimii 5 ani. Datele au fost prezentate de economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”

...

În prezent, pe piața imobiliară se înregistrează un fenomen nou. Piața este împărățită în două elemente: apartamentele și casele individuale (de cele mai multe ori ignorată de cumpărători). Piața apartamentelor este concentrată în proporție de 75% în municipiul Chișinău.

Publicitate

În primul trimestru al anului 2019 volumul caselor vândute a fost de 6.500 în comparativ cu 7.000 – 8.000 de case vândute pe parcursul unui an întreg în perioadele precedente. În jumătate din raioane numărul de case individuale vândute în primul trimestru 2019 a fost mai mare decât pe întregul an 2018, iar în câteva raioane vânzările au fost de șapte ori mai mari decât în anii trecuți. Fenomenul este explicat prin faptul că o parte dintre cei care vând casele vin în Chișinău, altă parte sunt moldovenii care s-au stabilit în străinătate și au decis să vândă locuințele și a treia explicație este că o parte dintre cei care au accesat credite imobiliare au decis să-și rezolve problema locuinței în afara Chișinăului.

...

Dacă în 2018 valoarea unui apartament de 70 de metri pătrați era de 36.750 de euro în municipiul Chișinău, atunci în trimestrul unu al anului 2019 valoarea a fost de 36.400 de euro. Din punct de vedere al perioadei pentru achiziționarea unui apartament în 2017 era nevoie de 11 ani (11 salarii anuale), în 2018 – 9,4 salarii anuale, iar în 2019 primul trimestru – 9 salarii anuale. În prezent, dobânda bancară este cu mult mai mică față de creșterea nominală a salariului – lucru benefic pentru achiziționarea unui imobil.

...

Totodată, potrivit expertului, piața imobiliară este înviorată de apartamentele vechi. Până în 2010 apartamentele erau achiziționate preponderent de moldovenii care munceau în străinătate și de oamenii foarte bogați. În prezent numărul celor care își pot achiziționa locuințe este mai mare ca urmare a reducerii suprafețelor la media de 60 metri pătrați - de două ori mai mici față de acum 10 ani. Tranzacțiile imobiliare în creștere sunt explicate și prin faptul că multe familii sunt formate din unu sau doi membri. Tinerii care au venituri preferă să locuiască separat de părinți și tinerii care se căsătoresc preferă să locuiască în doi. Astfel, în prezent avem o creștere exponențială a familiilor de unu sau două persoane, care decid să cumpere apartamente cu suprafețe mici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal