„ -Bună ziua! Am o rudă care este internată în secția oftalmologie. Mi-a zis că trebuie să cumpăr de la farmacie cuțite oftalmologice chirurgicale.

-Noi nu avem. La Nr.1 este farmacie, de acolo le luați. Noi nu avem”, a spus o farmacistă.

Respectând întocmai indicațiile primite, am cerut aceleași instrumente de la următoarea unitate comercială:

„-Bună ziua. Am o rudă care este internată și mi-a spus că trebuie să vin la farmacie să cumpăr cuțite chirurgicale oftalmologice.

-Ce număr?

-Eu nu știu.

-Trebuie de la medic să veniți cu rețeta.

-Cât costă?

-247 de lei.

-Da de ce trebuie să cumpărăm noi aceste instrumente?

-Cred că nu sunt în secție. Nu știu” , a spus o altă farmacistă.

În încercarea de a găsi mai multe răspunsuri pentru această situație incertă, am mers la șefa secției oftalmologie. Am găsit-o întâmplător, pe hol:

„ -Bună ziua, vă rog să mă scuzați. Căutăm șeful secției. Aș vrea să vorbesc cu el.

-Și? Eu sunt. Dar n-am când să vorbesc. Cu ce ocazie să vorbiți? Cu ce întrebare?

-Dacă îmi permiteți să mă prezint?

-Desigur.

-Eu mă numesc Irina Harea-Mardari, jurnalistă la Agora.md. Noi realizăm un subiect. Cineva ne-a sunat și ne-a spus că pacienții de la dvs din secție cumpără cuțite oftalmologice chirurgicale de la farmacie.

-Nu știu.

-Ba da. Și de la farmacie ni s-a confirmat.

-Nu știu. Asta poate cineva pentru cei care sunt contra-plată.

-Deci aveți toate ustensilele în secție?

-Absolut.

-Mă scuzați. Asta e”, a declarat șefa secției oftalmologie de la Spitalul Nr.3.

Pentru că doamna doctor ne-a lăsat cumva cu ochii în soare, am încercat să aflăm de la pacienții care își așteptau cuminți rândul dacă au auzit de asemenea practici. De îndată ce înțelegeau că suntem jurnaliști, aceștia deveneau zgârciți în explicații.

„ Se cumpără. Dar nu toate ustensilele. Unele ni se oferă de aici, altele trebuiesc cumpărate”, a spus o femeie.

„  -Nu este normal.

-De ce?

-Nu pot să vă spun”, susține o pacientă.

„Cei care stau în rând nu cumpără, dar cei care vin cu servicii cu plată, că și aici sunt servicii cu plată, poate să fie”, a explicat un bărbat.

Mai mult, unii pacienți ne-au dat asigurări că medicii de la această instituție se comportă frumos cu bolnavii și că nu acceptă mită. Financiară.

„Dacă vrei să mulțumești medicul, îl mulțumești din suflet. Omul nu cere.

Și nu-l mulțumești cu „rubla”.

-Da cu ce îl mulțumiți?

-Dacă vrei.

-Păi cu ce? Dacă nu cu bani?

-Cu bomboane

-Eu trăiesc în sat. Pot să iau o deseatcă de ouă, o găină, o sticlă de lapte. Pentru că trăiesc în sat”, a spus o pacientă.

Pentru că de la spital am plecat fără prea multe răspunsuri, am încercat să dezlegăm enigma la Direcția Municipală Sănătate. Șefa Direcției, Carolina Olaru, ne-a asigurat că nu știe nimic despre o asemenea situație:

„Eu pentru prima oară aud. Nu cunosc subiectul dat. Probabil aș fi fost pusă la curent. Nu cunosc ca referitor la subiectul acesta să fie careva probleme. Nu cunosc, sincer vă zic”.

Solicitați de jurnaliștii Agora, reprezentanții Ministerului Sănătății nu au comentat situația întrucât Spitalul Sfânta Treime este o instituție municipală, respectiv nu aparține ministerului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!