Consiliul Audiovizualului „condamnă vehement atacurile” lui Andrei Năstase la adresa Publika TV. Reacția liderului PPDA (VIDEO)

Consiliul Audiovizualului „condamnă vehement atacurile” lui Andrei Năstase la adresa Publika TV. Reacția liderului PPDA (VIDEO)

În debutul ședinței Consiliului Audiovizualului (CA) de astăzi, 17 mai, președintele instituției a „condamnat cu vehemență” acțiunile „incalificabile” ale liderului PPDA, Andrei Năstase, la adresa Publika TV. Potrivit lui Dragoș Vicol, în ultimele zile atacurile la adresa acestui post de televiziune s-au întețit. Funcționarul nu a oferit însă exemple concrete în acest sens. Solicitat de AGORA, Năstase a declarat că nu vrea să comenteze inepțiile unei persoane controlate de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, adăugând că se consideră un prieten al presei.

Declarația Consiliului Audiovizualului

„În aceste zile asistăm la un atac asupra postului de televiziune Publika TV, care a fost etichetat de unul dintre oamenii politici din Republica Moldova, de către Andrei Năstase, într-un mod incalificabil, și este de datoria noastră să reacționăm atunci când sunt făcute anumite atacuri asupra unor instituții media din partea unor persoane publice. Cu atât de mult acest lucru este valabil când este vorba de o persoană care are o demnitate foarte înaltă, cea de deputat în Parlamentul R. Moldova”, a declarat Dragoș Vicol.

Publicitate

„Aș vrea să cataloghez ca fiind nu doar inadecvate, ci incalificabile aceste atacuri asupra unui post de televiziune, care vin din partea unei persoane care se pretinde a fi exponentul unei forțe cu pretinse vocații europene. Acest lucru este cu atât mai grav și nu vom tolera în calitatea noastră de organ care trebuie să vegheze necontenit asupra asigurării liberătății de expresie, ca oricare din persoanele publice, indiferent că se află la putere sau în opoziție, să-și permită asemenea derapaje. Consiliul Audiovizualului își manifestă indignarea, protestul, și vehement se expune împotriva unor asemenea practici neavenite de atac suburban și incalificabil asupra unei instituții media și condamnăm cu vehemență asemenea derapaje”, a adăugat președintele Consiliul Audiovizualului.

În declarația sa, Dragoș Vicol a făcut trimitere la articolul 7 (4) și articolul 10 (4) din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, care reglementează asigurarea libertății de exprimare și cazurile de amenințări, presiuni și intimidări, de natură să împiedice ori să restrângă libera exercitare a profesiei jurnaliștilor sau activității presei.

Precizăm că în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 14 mai, la sediul Platformei DA, Andrei Năstase a pronunțat „Publika WC” în loc de „Publika TV”. De-a lungul timpului, politicianul și-a exprimat în mod repetat nemulțumirea față de politica editorială a postului de televiziune menționat.

Năstase: Nu comentez inepțiile oamenilor angajați în slujba lui Plahotniuc

Solicitat de AGORA pentru a comenta declarația CA, Andrei Năstase a declarat că nu comentează „inepțiile unor oamenilor angajați în slujba lui Plahotniuc și a regimului său criminal din care face parte și un holding bine cunoscut în R. Moldova”.

„Voi spune doar că sunt cel mai bun prieten al presei adevărate, al oamenilor de presă care-și riscă viață pentru a ne aduce în casele noastre adevărul, sunt cel mai bun prieten al celui care încearcă să facă cu adevărat jurnalism. Îi ajut cu tot ce pot în orice condiție m-aș afla, fie că sunt avocat, om politic sau activist civic. Am un mare regret că în R. Moldova există posturi angajate politic, care mint populația noastră și o intoxică, încearcă s-o manipuleze în interesul unor indivizi certați cu legea”, a adăugat co-președintele blocului ACUM.

CA a tăcut în cazul îngrădirii accesului TV8 și Jurnal TV la sediul PDM

Declarația prin care CA condamnă comportamentul co-președintelui blocului ACUM față de Publika TV vine în contextul în care instituția a păstrat tăcerea, acum două luni, când reporterului TV8 i s-a interzis accesul la briefing-urile de presă susținute la sediul Partidului Democrat. Practica de îngrădire a accesului unor jurnaliști în sediul PDM a fost folosită și în octombrie 2018. Atunci, reporterii Jurnal TV și TV8 nu au fost lăsați să intre la un briefing desfășurat la sediul democraților. În ambele cazuri, spre deosebire de CA, ONG-urile de media au condamnat acțiunile Partidului Democrat, specificând că acțiunile democraților sunt pasibile și de răspundere penală.

În noiembrie 2018, Dragoș Vicol a fost chemat în Parlament la cererea deputatei comuniste Inna Șupac. Președintele CA a fost solicitat să spună dacă un material realizat de PublikaTV, în care s-a titrat că angajații ambasadei moldovenești la Berlin ar fi amenințați cu moartea de susținătorii profesorilor turci extrădați, este sau nu o știre falsă. De la tribuna Legislativului, Vicol a declarat că acea știre nu a fost falsă. Afirmația a fost făcută în contextul în care informațiile despre amenințările cu moartea au fost negate de autoritățile R. Moldova.

Menționăm că postul de televiziune Publika TV se află în proprietatea liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, adversarul politic al lui Andrei Năstase.

Amintim că la 3 mai curent, de Ziua Libertății Presei, în curtea Parlamentului a fost expus „panoul inamicilor presei”. Pe lângă alți politicieni (Ilan Șor, Marina Tauber, Andrian Candu și Partidul Democrat in corpore), pe panou a apărut și numele lui Andrei Năstase, în legătură pentru momentul în care a scos de pe pupitru microfonul PrimeTV și a acuzat echipa de filmare că a venit să distrugă conferința. Întrebat dacă regretă incidentul, Năstase a spus că îi pare bine că „după nouă ani de linșaj mediatic” a ajuns să fie criticat doar pentru acest fapt.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal