Atacurile cu bombă au făcut parte dintr-o serie de atacuri la nivel naţional care au început la jumătatea lui 2015, acesta fiind începutul unei perioade de riscuri de securitate sporite din cauza militanţilor ISIS şi a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scrie news.ro.

După un meci de fotbal din 10 decembrie 2016, două bombe – una plasată într-o maşină şi alta prinsă de vesta unui atacator sinucigaş - au fost detonate în faţa stadionului echipei Besiktas. Atacul a fost revendicat de Vulturii Libertăţii din Kurdistan (TAK), o organizaţie în strânsă legătură cu PKK.

Dintre cei 27 de acuzaţi, patru au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru că au perturbat unitatea statului, ei fiind vizaţi şi de 46 de capete de acuzare pentru crimă premeditată cu ajutorul unei bombe.

Anadolu informează că cei patru au primit de asemenea 4.890 de ani în închisoare pentru tentativă de crimă premeditată şi posesia de substanţe nocive şi distrugerea proprietăţii publice.

Alte zeci de persoane au primit închisoare pe viaţă fără posibilitatea de eliberare condiţionată pentru perturbarea unităţii statului, pe lângă 3.380 de ani în închisoare pentru alte infracţiuni. Alţi patru au primit până la 15 ani de închisoare pentru că fac parte dintr-o organizaţie teroristă.

Tribunalul a decis deschiderea unui dosar separat împotriva a nouă dintre acuzaţi, unul dintre ei fiind în continuare dat dispărut.

PKK este considerată o organizaţie teroristă de Turcia, Uniunea Europeană şi SUA.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!