În primul caz, doi locuitori ai satului Crihana Veche, raionul Cahul, au fost prinși în timp ce aruncau în apă plase. În cele 500 de metri de plasă au fost prinși trei kilograme de pește.

Alți doi locuitori ai satului Manta, depistați în aceiași regiune, nu și-au putut justifica activitatea de pescuit ilegal în apele de frontieră, deși cunoșteau despre restricțiile impuse pe durata perioadei de prohibiție.

De la ei au fost ridicate 200 de metri de plasă și circa patru kilograme de pește.

Incidentul din 17 mai s-a soldat cu amenzi mai mari pentru doi „pescari” din satul Vadul lui Isac, dat fiind faptul că prejudiciul adus statului depășea suma de 8.000 de lei. Ca în cazurile similare, bărbații de 30 și, respectiv, 59 de ani, au fost surprinși pe malul lacului Manta, când reușiseră să prindă peste 30 de kilograme de crabi. Când au fost scoase din apă cele 300 de metri de plasă, în ele erau prinse două rațe sălbatice.

În această dimineață, în timp ce verificau plasele au fost depistați patru locuitori ai satului Manta. Dându-și seama că sunt observați și pentru a evita o amendă mai mare pentru pescuit ilegal, aceștia au aruncat peștele prins în apă. La fel, din apele lacului Manta au fost scoase mai multe plase, fără a fi semnalată prezența unor persoane.

În toate cazurile, cetățenii moldoveni vor fi sancționați contravențional pentru încălcarea regimului zonei de frontieră.

Acțiunile au fost realizate de polițiștii de frontieră din Cahul, în comun cu reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Autoritățile precizează că din data de 15 aprilie 2019 în R. Moldova este interzis pescuitul sportiv, amator şi de agrement pentru toate speciile de hidrobionţi în obiectivele acvatice piscicole naturale. În bălţile Manta, măsura respectivă este impusă pe durata a 62 de zile consecutive.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!