„Din nou, am aflat din presă că Blocul ACUM cere convocarea unei ședințe speciale a Parlamentului în zilele de 21-22 mai. Cu părere de rău, suntem nevoiți să constatăm că în Moldova, politica se transformă într-un show public, bazat pe ceva imprevizibil, alogic și departe de respectarea cadrului legislativ. Noi nu dorim să facem „jocul patrioților” care astăzi declară una, iar mâine – alta. Poziția noastră rămîne aceeași, ea a fost expusă public, după ședința Consiliului Republican al PSRM”, a scris secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea. 

Potrivit lui, socialiștii sunt gata pentru depășirea crizei politice și economice în care s-a pomenit țara noastră, dar, spun ei, soluționarea acestei probleme nu poate fi obținută „prin trucuri de circ și declarații publice tari”.

„Noi suntem dispuși să continuăm dialogul cu Blocul ACUM – imediat ce conducătorii și reprezentanții partidelor din componența blocului vor mai reduce din ambițiile lor politice și își vor manifesta disponibilitatea de a participa la formarea unei majorități parlamentare stabile și crearea unui Guvern eficient și funcțional. Noi considerăm că Parlamentul ar trebui să fie convocat atunci când va apărea o posibilitate reală de a crea majoritatea parlamentară stabilă”, a mai adăugat Bătrîncea.

Amintim că Blocul ACUM solicită întrunirea Parlamentului în sesiune specială, pe 21-22 mai. În cadrul sesiunii, cei 26 de deputați propun fracțiunii PSRM alegerea conducerii Parlamentului și votării inițiativelor legislative antioligarhice. În același timp, blocul ACUM reiterează că funcția de președinte al Parlamentului este garanția votării pachetului antioligarhic de legi și propune socialiștilor ca, după votarea și promulgarea legilor, ACUM să renunțe la această funcție. Inițiativa vine însă în conflict cu poziția socialiștilor, care au insistat anterior pe candidatura Zinaidei Greceanîi la funcția de șef al Legislativului.

Vezi aici Ordinea de zi propusă de cei din ACUM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!