Un fermier din localitatea Ciobalaccia, raionul Cantemir a declarat pentru sursa citată că  ferma de bovine din sat este într-o stare dezastruoasă. 

„În prezent, ferma are 230 de capete, dintre care 100 de vaci mulgătoare. Pe an se mulge o cantitate de 3650 de litri de lapte de la o vacă. Sunt hrănite doar cu nutrețul produs în cooperativă, pentru altă hrană bani nu sunt”, susține fermierul.

Bărbatul a adăugat că laptele colectat de la fermă este comercializat în capitală cu 6 lei per litru. Asta în condițiile în care  prețul de cost pentru un litru de lapte este de 8 lei:

„Suntem în minus cu doi lei. Vacile pentru sacrificare le vindem la persoane care au abatoare. Un kg de carne vie costă circa 25 de lei, prețul de cost fiind de 32 de lei, iarăşi suntem cu 7 lei în pierdere. Motivul este că cheltuielile sunt foarte mari. De pe loc nu ne ajută cu nimic. Nu se investește nimic, deoarece totul e scump, dar produsele sunt ieftine”.

Fermierul a mai adăugat că laptele colectat de la ferma din localitate nu poate fi vândut la grădinițe și școli, întrucât pentru a ajunge pe mesele copiilor el trebuie să fie pasteurizat. 

Solicitat de jurnaliști, directorul executiv al Federației Fermierilor din Republica Moldova, Vasile Mârzenco este de părere că pentru a nu fi  asupriți de nicio conducere, fermierii trebuie să se asocieze.

„În organizațiile unde sunt mai mulți membri posibilitățile de a soluționa problemele fermierilor sunt mult mai mari, adresându-se instituțiilor statului pentru susținere”, explică Mârzenco.Din anul 2016 subvențiile care erau oferite fermierilor penru cumpărarea vitelor de prăsilă au fost reduse cu 50%. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!