ANALIZĂ: Cât de adevărate sunt estimările cu privire la datoria SUA și cea a Federației Ruse

ANALIZĂ: Cât de adevărate sunt estimările cu privire la datoria SUA și cea a Federației Ruse
Foto: noi.md


Unul dintre principalele argumente ale analiștilor care critică economia americană este datoria uriașă a Statelor Unite. Într-adevăr, datoria nominală a Statelor Unite este în continuă creștere, ceea ce însă nu reprezintă o amenințare pentru economia mondială. Cel puțin, nu în viitorul apropiat. Portalul meduza.io a realizat o analiză în care combătut trei opinii eronate privind situația creditară a celor două mari puteri. Agora vă prezintă mai jos articolul integral. 

 

1. „SUA are o datorie enormă, țara se află în pragul falimentului”

Serghei Glaziev, Consilierul Președintelui rus: „Dacă e să examinăm graficele - datoria națională a Statelor Unite este în creștere exponențială. În matematică, acest fenomen este numit creștere hiperbolică. Când sistemul intră în un atare regim, el se prăbușește inevitabil. Hegemonia americană mai devreme sau mai târziu va ajunge la un sfârșit - este o legitate obiectivă”.

Nu este adevărat. În termenii absoluți, datoria națională a Statelor Unite este mare - peste 18 trilioane de dolari (iar dacă excludem datoriile structurilor de stat - cu cinci miliarde mai puțin), în fiecare secundă datoria crește cu câteva mii de dolari. Cu toate acestea, o estimare corectă a datoriei ar trebui făcută nu în termenii absoluți, ci în raport cu PIB - cu cât economia țării este mai mare, cu atât mai ușor îi este să achite datoriile. Potrivit Băncii Mondiale, datoria SUA este de 96,1% în raport cu PIB. La sigur, este o cifră semnificativă, deși multe țări există decenii cu datorii și mai mari - cum ar fi Franța, Italia și Japonia unde această cifră depășește 100%.

Însăși datoria externă mare nu poate constitui cauza incapacității de plată - default-ul poate să se întâmple, dacă statul nu poate lua noi împrumuturi pentru a acoperi pe cele vechi. SUA nu are nicio problemă cu așa ceva - obligațiunile Statelor Unite sunt cele mai populare conform investitorilor din întreaga lume. Mai mult, în perioada crizei globale din 2008-2009, credibilitatea față de ele s-a consolidat. De asemenea, în viitorul apropiat datoria națională a celei mai mari economii din lume va crește în termenii absoluți, dar se va stabiliza în raport cu PIB. Acest lucru este posibil din cauza creșterii economice a SUA: conform datelor preliminare, pentru prima dată din 1999 ea a depășit pe cea globală la ritmul de creştere și a arătat cel mai bun rezultat în ultimii 11 de ani. Dacă e să analizăm graficul datoriilor SUA față de PIB din ultimii două sute de ani ajungem la concluzia că după o perioadă de datorii mari vine o reducere a celor din urmă.

Jucătorii de pe piață exclud în totalitate default-ul SUA, iar „asigurarea” obligațiunilor americane de stat împotriva unui eventual default este cea mai ieftină din lume. În practică, SUA poate admite un default doar într-un singur caz - când Congresul nu va permite creșterea plafonului datoriei. În SUA, guvernul nu are dreptul să ia cu împrumut mai mult de o anumită sumă, dacă acest lucru nu va fi permis de parlament. Acest pericol a existat în ultimii ani, însă politicienii întotdeauna au reușit să ajungă la un consens.

2. „Rusia va distruge economia SUA, dacă va vinde toate titlurile de stat americane”.

Andrei Șenk, analist de la Investkafe: „Vânzarea obligațiunilor de stat americane poate duce la creșterea venitului pe obligațiunile SUA. Desigur, acest lucru va avea un efect negativ asupra economiei americane, deoarece  SUA, cu un deficit bugetar de 680 miliarde dolari pentru 2013, va trebui continuu să emită titlurile de stat pentru a acoperi acest deficit, iar retragerea Rusiei și a Chinei de pe această piață va crește costul datoriei și va micșora lichiditatea acestor instrumente”.

Nu este adevărat. Într-adevăr o parte semnificativă a rezervelor valutare din Rusia sunt păstrate în titluri de stat americane - aproximativ un sfert din totalul rezervelor Băncii Centrale (la sfârșitul lunii noiembrie Banca Centrală a deținut obligații de stat americane în valoare de 108 miliarde de dolari). Cu toate acestea, pe piața mondială, această sumă nu este semnificativă - în ceea ce ține de rezervele statului deținute în obligațiile americane, Rusia ocupă locul 13, iar liderii - China și Japonia - au cumpărat titluri în valoare de peste 1,2 trilioane de dolari. De facto, Rusia deja vinde titluri de stat SUA - pentru a menține cursul rublei, rezervele internaționale ale Rusiei de la începutul anului curent au scăzut cu peste 120 de miliarde de dolari. S-a micșorat și numărul obligațiunilor americane cu 30 miliarde dolari (noiembrie). Cu alte cuvinte, Rusia într-un an a vândut 22% din obligațiunile americane, ceea ce nu a avut nici un efect asupra pieței.

Pot China și Japonia să aranjeze un colaps al economiei americane? Teoretic, da - dar e greu de imaginat că se va întâmpla cu adevărat. În primul rând, acest lucru nu este profitabil pentru China și Japonia, deoarece rezervele acestor țări se vor deprecia, iar sistemul financiar global va fi zguduit. Mai mult, China și Japonia sunt țări exportatoare, ceea ce înseamnă că ele beneficiază de un dolar puternic, care va începe inevitabil să scadă în cazul unor vânzări masive.

În cele din urmă, trebuie să ținem minte că nu toată datoria națională a Statelor Unite sunt pasivele externe. Țările străine dețin a treia parte din totalul datoriilor SUA - 6,1 trilioane de dolari (date pentru luna noiembrie).

3. „Federația Rusă are o datorie mică, de aceea este departe de a falimenta”

Dmitri Medvedev, prim-ministrul rus: Datoria Federației Ruse este de 10% din PIB. [...] Prin urmare, sistemul financiar rus este sigur și permite efectuarea împrumuturilor convenabile.

Nu este adevărat. Datoria Federației Ruse este mai mică decât a altor economii mari - și în termeni absoluți și în raport cu PIB. Cu toate acestea, specificul Rusiei este că în această țară activează un număr mare de companii de stat ale căror datorii sunt foarte mari, nu numai în comparație cu veniturile lor, dar, de asemenea, în raport cu PIB-ul național. Conform unor estimări, datoria externă a Rusiei împreună cu datoriile companiilor de stat este comparabilă cu datoria externă a SUA (în raport cu PIB).

Potrivit Băncii Centrale, datoria externa a Rusiei (împreună cu datoriile companiilor de stat) este mai mare de 377 miliarde dolari. Pentru stat și companiile de stat devine tot mai dificil să întoarcă acești bani, din cauza devalorizării rublei, iar să se refinanțeze - din cauza sancțiunilor. Astfel, riscul default-ului statului, sau a companiilor de stat în ultimul timp a crescut. O amenințare suplimentară reprezintă scăderea PIB-ului exprimat în dolari, motiv pentru care nivelul datoriei statului în raport cu mărimea economiei este în creștere.

Cu toate acestea, nu trebuie să exagerăm riscurile - cele mai mari companii de stat, „Gazprom” și „Rosneft” chiar și în condițiile scăderii prețului la petrol au un câștig constant în valută, iar Rusia are o balanță comercială pozitivă și rezerve considerabile.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț

Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 32 Cotovscoie. Unica circumscripție din UTA Găgăuzia, unde în listă, la acest scrutin, figurează un singur candidat

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 32 Cotovscoie. Unica circumscripție din UTA Găgăuzia, unde în listă, la acest scrutin, figurează un singur candidat

Au încercat să ascundă bunuri nedeclarate sub capotele vehiculelor. Ce pedeapsă riscă persoanele

Au încercat să ascundă bunuri nedeclarate sub capotele vehiculelor. Ce pedeapsă riscă persoanele

Advertoriale
De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției
 • 3
  Prețurile la gaze pentru Republica Moldova au crescut de patru ori, la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi
 • 4
  O companie franceză, reprezentată și în Moldova, este judecată pentru complicitate cu teroriștii ISIS. Comentariul firmei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.