În sesizarea depusă pe 28 februarie, Sîrbu preciza că „ar putea exista așa situații când, după desfășurarea alegerilor parlamentare, să fie generată o criză politică de proporții care să lase statul fără guvernare efectivă și să fie creat un vid total de putere”. Democratul invoca, în teorie, imposibilitatea Parlamentului de a forma o majoritate parlamentară stabilă, ceea ce ar rezulta în incapacitatea de a învesti Guvernul.

„Atribuțiile unui Guvern în demisie sunt insuficiente atunci când va fi vorba de chestiuni bugetare, care sunt atribuția exclusivă a Guvernului (aprobarea proiectului bugetului de stat), atribuții din domeniul politicii externe și securității statului. În caz de inexistența îndelungată a puterii legislative, criza se poate aprofunda”, se arată în documentul prezentat de Sîrbu magistraților CC.

TREI LUNI MAI TÂRZIU

Între timp, Parlamentul Republicii Moldova mai are la dispoziţie aproximativ o lună pentru a învesti noul Guvern, în caz contrar riscă să fie dizolvat. Experții declară ziua de 9 iunie drept ultima zi în care ar mai putea fi votat un Guvern.

Deși criza despre care scriau democrații în sesizare e tot mai reală, Curtea Constituțională, formată inclusiv din foști deputați PD, nu se grăbește să dea un răspuns.  

Legislația relevă că termenul de examinare a admisibilităţii sesizării este de până la 60 de zile de la înregistrarea acesteia. Odată admisă, sesizarea se examinează în şedinţa publică a Curţii în termen de până la 6 luni de la data depunerii, în cazul nostru până al finele lunii august.

Pe autorul sesizării pare să nu-l alarmeze viteza cu care se examinează documentul. 

„Curtea într-adevăr nu s-a pronunțat asupra sesizării, dar are până la șase luni să se pronunțe”, ne-a citat din legislație Sergiu Sîrbu, solicitat de AGORA. „Noi am insistat să se facă mai operativ, dar... Așteptăm totuși Curtea să o pună pe rol, să dea oricare răspuns, oricare nu ar fi acesta. Deci nu știm care-i este soarta și de ce Curtea nu ne anunță când are loc vreo ședință. Eu cred că e cam pe aproape. Probabil că și Curtea în scurt se va expune”, a declarat deputatul.

Potrivit lui Sîrbu, PD nu a renunțat la această sesizare.

„Desigur, contează mult și ce se va întâmpla pe arena politică. Este o interdependență dintre toate acestea. Solicitarea încă e relevantă, am putea avea o criză. Dacă aceasta va avea loc, sesizarea aceasta va fi cât se poate de oportună”, a conchis politicianul.

Contactat de AGORA, serviciul de presă al CC a confirmat că nu are vești despre sesizarea lui Sîrbu.

Amintim că la două luni de la sesizarea democraților, la final de aprilie, Președinția s-a adresat Curții cu o altă sesizare. Șeful statului spera să obțină interpretarea privind dreptul președintelui de a propune candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. La nicio lună distanță, CC a decis că președintele Republicii Moldova nu poate propune un candidat pentru funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!