Cancelarul conservator Sebastian Kurz consideră că ministru de interne Herbert Kicklest este incompatibil cu supervizarea anchetei privind înregistrarea video în care Strache accepta finanţare pentru formaţiunea de extremă dreapta din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus.

Demiterea lui Kickl va fi urmată însă de plecarea în bloc a miniştrilor Partidului Libertăţii din guvern. Avertizarea a venit din partea lui Norbert Hofer, ministru al transporturilor şi noul şef desemnat al formaţiunii.

Cancelarul Kurz a condiţionat o eventuală rămânere a FPOe în guvern de plecarea ministrului Kickl, care la momentul înregistrării, în vara lui 2017, era secretar general al FPOe. 

Strache a demisionat sâmbătă din funcţia de cancelar şi din fruntea Partidului Libertăţii, la o zi după publicarea înregistrării video în presa germană.

În urma acestui scandal, Kurz a anunţat alegeri anticipate, ce ar urma să aibă loc în septembrie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!