
Bani europeni pentru reformarea poliției naționale: Se va pune mai mult accent pe protejarea drepturilor omului
Republica Moldova continuă să se confrunte cu fenomene sociale negative legate de îngrădirea dreptului persoanelor la libertate și securitate. Ipoteza este confirmată de numărul mare de cereri depuse de către cetățenii Republicii Moldova la CtEDO, precum și din condamnările pe care Curtea le pronunță. Mai mult, condamnările semnalează faptul că încălcările poartă un caracter sistemic. Strategia de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020 își propune să reformeze practicile de constrângere polițienească, cu scopul de a reduce substanțial încălcările la această etapă.
・
„Drepturile omului sunt un segment sensibil și presupun un angajament conjugat atât din partea poliției cât și a cetățenilor. Cu regret, experiența din trecut scoate în evidență cazuri de încălcare a drepturilor omului în țara noastră. Noi suntem angajați fermi în asigurarea drepturilor și libertăților omului în orice proces sau etapă de interacțiune cu cetățenii”, a declarat șeful Poliției Naționale, Alexandru Pînzari, în cadrul evenimentului de lansare a Programului.
Pînzari a precizat că primii pași vor fi făcuți în sensul unei conlucrări mai bine între poliție și procuratură. De asemena vor fi întreprinse proceduri privind examinarea medicală primară și acordarea asistență medicală de urgență persoanelor reținute, transportate, escortate și deținute în izolatoarele de detenție provizorie. Totodată, se vor depunde eforturile necesare pentru asigurarea dreptului la interpret, traducător a persoanelor reținute. Pînzari a subliniat că își dorește ca experiența negativă din trecut să nu se mai repete niciodată.
Despre impactul pe care îl poate avea încălcarea drepturilor asupra cetățenilor care ajung în detenția a vorbit și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.
„Legislația Republicii Moldova permite plasarea în detenție pe un termen de 72 de ore, fapt care o plasează într-o poziție unică pe continentul european. Puterea de a reține persoanele poate avea repercursiuni pe termen lung asupra vieții oamenilor. Ele pot schimba cursul vieții unui individ. Fiind încarcerat, fie și pentru o perioadă scurtă de timp, acest lucru poate duce la consecințe sociale, psihologice, fizice sau economice importante”, susține ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko.
Proiectul este condus de Fundația Soros. Bugetul total oferit de UE este de 392 000 euro. Acesta va fi suplimentat de către Fundația Soros cu suma de 98 000 de euro. Suma totală disponibilă – 490 000 euro.