În primul trimestru din 2019, PIB-ul Rusiei a înregistrat cel mai lent ritm de creştere din 2017, un fenomen pe care Yudayeva l-a atribuit majorării TVA în acest an.

După ce Washingtonul a impus anul trecut noi sancţiuni Rusiei, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, declara că dolarul nu mai este un instrument demn de încredere pentru plăţile în comerţul internaţional. Oficialul rus şi-a exprimat dubiile că recunoaşterea internaţională a monedei SUA este demnă de încredere şi a declarat că nu exclude posibilitatea trecerii la alte valute în comerţul cu ţiţei.

Recent, publicația Bloomberg nota că dorinţa lui Vladimir Putin de a pune capăt dependenţei Rusiei de dolarul american a declanşat o adevărată „goană după aur" la Moscova. În decurs de un deceniu, Rusia şi-a majorat de patru ori rezervele de aur.

 Datele publicate de Banca Centrală a Rusiei arată că în luna februarie 2019 rezervele sale de aur au crescut cu 28,349 tone, cea mai mare cantitate adăugată după luna noiembrie.

Consiliul mondial al aurului  a publicat, la începutul lunii, un raport potrivit căruia achiziţiile strategice de aur ale băncilor centrale au făcut ca cererea mondială de aur să crească cu şapte procente în primul trimestru până la 1.053,3 tone.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!