Termenul limită a fost prelungit după solicitarea participanților înscriși în concurs, care trebuie să depună ofertele respectând cerințele tehnice stabilite. 

Ulterior licitației, Unitatea de Implementare a Proiectului de construcție a penitenciarului (UIP), ce a elaborat caietul de sarcini și pachetul documentelor de licitație va evalua ofertele primite, va adjudeca și va semna contractul pentru executarea lucrărilor. Schița de proiect a penitenciarului a fost elaborată de către un consorțiu de companii olandeze și naționale. Perioada lucrărilor de construcție este estimată să dureze 36 luni.

Potrivit MJ, în procesul de elaborare a documentației de proiect, membrii UIP și ai companiei de proiectare s-au ghidat de Recomandările Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentului sau Pedepselor Inumane sau Degradante și Recomandările Comitetului de Miniștri ai statelor membre, referitoare la Regulile penitenciare europene, ținând cont de faptul că fiecărei persoane aflate în custodia statului să-i revină spațiul necesar pentru deținere, totodată fiind prevăzute facilitățile necesare pentru organizarea activităților zilnice.

Proiectul de construcție al viitorului penitenciar va contribui la realizarea obiectivelor Guvernului în reformarea organizării și managementului instituțiilor penitenciare, în scopul stabilirii unor noi standarde de siguranță, securitate și disciplină, fără a afecta demnitatea deținuților.

Concursul a fost lansat pe 15 februarie curent, iar noul termen limită pentru depunerea ofertelor este 24 iunie 2019, ora 10:00.

Discuțiile despre un nou penitenciar datează din 2017

În februarie 2017, Ministerul Justiției a făcut publică schița de proiect a noului penitenciar din Chișinău, cu o capacitate de 1536 de locuri. Aceasta a fost prezentată de către reprezentanții companiei olandeze de proiectare „Archivolt architecten bv”, în consorțiu cu „Halmos Adviseurs bv” și „IGC Construct SRL”.

Tot în 2017, în decembrie, autoritățile anunțau că în 2018 la Chișinău va fi ridicat un nou penitenciar. Cel puțin asta prevedea bugetului de stat, unde era planificată implementarea a șase proiecte finanțate din surse externe, printre care și noua pușcărie.

Ulterior, subiectul construcției noului penitenciar a dispărut din spațiul public.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!