Ca volum, creditele acordate în moneda națională au constituit peste două miliarde de lei. Adică, cu patru la sută mai mult decât în luna martie și cu peste 25 la sută față de aprilie 2018. Creditele acordate în moneda națională au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor fizice, 50.2% și de creditele acordate societăților comerciale nefinanciare, 44.1%.

Totodată, volumul creditelor acordate în valută recalculat în lei a constituit peste 956 milioane lei (+2.3% față de luna precedentă și +42.3% față de luna aprilie 2018). Creditele în valută au fost solicitate, în principal, de către societățile comerciale nefinanciare, circa 94.6% din total.

Din perspectiva termenelor creditelor acordate, cele mai atractive au fost creditele acordate pe termene de la doi până la cinci ani, 47.3% din totalul creditelor acordate, urmate de împrumuturile oferite de la un an până la doi ani.

Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 8.08%, iar la cele în valută, 4.33%.

Citește și: Moldovenii au prins curaj și se împrumută tot mai des de la bănci

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!