Mai mult de jumătate din populaţia adultă din Uniunea Europeană suferă de obezitate sau este supraponderală. Malta, România, Grecia, Anglia și Cipru se clasează în fruntea statelor membre UE cu cel mai mare procent de adulți supraponderali.

Totodată, un copil din trei se confruntă cu acelaşi probleme, se arată într-un raport publicat de United European Gastroenterology. Raportul constată că incidenţa obezităţii infantile este mai mare în ţările din sudul Europei, unde alimentația bogată în vegetale şi un consum limitat de carne roşie, a fost înlocuită de produsele procesate.


Raportul consideră „vinovate” alimentele ultraprocesate, produsele precongelate și cărnurile procesate. Consumul acestor produse, care au un conţinut mare de sare, zahăr şi grăsimi saturate, creştere riscul de cancer. Produsele ultraprocesate asigură între 25% şi 50% din totalul consumului energetic zilnic. 

Uniunea Europeană investește, anual, peste 81 de miliarde de euro pentru tratamentele medicale ale persoanelor obeze.

Luând în considerare riscurile la care sunt supuse persoanele supraponderale, nutriționiștii recomandă consumul zilnic a cel puțin 400 de grame de fructe și legume, o alimentație bogată în fibre, calciu și acid folic. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!