Deschiderea laboratorului didactic de micro vinificație este o ultimă fază din proiectul investițional de modernizare a Școlii profesionale din Nisporeni. Instituția de învățământ a fost otată și cu echipamente IT și utilajele necesare pentru clasele și laboratoarele de specialitate unde pot fi desfășurate instruiri ce țin de tot procesul tehnologic de cultivare a viței de vie și producerea vinului, inclusiv altoirea butașilor.


 Totodată, vinificatorii din regiune vor beneficia de instruiri în cadrul unor cursuri de calificare sau unor sesiuni de consultare care îi vor ajuta să însușească tehnologiile moderne de creștere și procesare a strugurilor.

Laboratorul a fost proiectat în corespundere cu cele mai înalte standarde de calitate europene și prezintă o noutate în domeniul educațional pe filiera procesării produselor vinicole. În cadrul laboratorului este produs vin în scopuri didactice.


Pentru construirea și dotarea laboratorului dar și pentru achiziționarea tractoarelor și a utilajelor necesare pentru prelucrarea plantației de viță de vie aflată în gestiunea școlii s-au făcut investiţii de 750 mii euro.

Un alt laborator de acest fel, în Republica Moldova, ce corespunde tuturor standardelor impuse de UE, a fost reabilitat și dotat la Universitatea Tehnică a Moldovei.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!