„Vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare. Vreau să mă adresez deputaților: sau vă apucați de lucru, creați majoritate parlamentară, alegeți conducerea Parlamentului, mergem împreună cu alegerea Guvernului sau recunoașteți că rânza românească nu vă permite să găsiți limbă comună și atunci duceți-vă la anticipate. Ajunge jocurile acestea dincolo încoace. Lăsați ambițiile prostești care au obosit pe toți”, a declarat șeful statului.

Președintele a mai spus că a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a vedea care este termenul limită de când poate fi dizolvat Parlamentul. „M-am adresat la CC pentru a avea claritate de când se încep acele trei luni – de pe 9 martie, de când au fost aprobate rezultatele de CC, sau de pe 21 martie, când a avut loc prima ședință de constituire a Parlamentului. Cel mai probil sunt două săptămâni. Și gata. Dacă în aceste două săptămâni nu creați majoritate, voi fi nevoit să dizolv Parlamentul. Consecințele să vi le asumați. Время пошло”, a menționat Igor Dodon, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Blocul ACUM a solicitat întrunirea Parlamentului într-o sesiune specială, pe 21 și 22 mai. Deputații PAS și PPDA au cerut alegerea în conducerii Parlamentului, adică numirea lui Andrei Năstase drept speaker, și votarea inițiativelor legislative antioligarhice.

Socialiștii au refuzat propunerea, menționând că Parlamentul ar trebui convocat atunci când va exista o posibilitate reală de formare a unei majorități care, ulterior, să creeze un Guvern funcțional.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!