„Timp de câteva zile de festival te incluzi în toate problemele lumii. Eu am două principii pe care le urmăresc: calitatea, artistismul filmului documentar și impactul asupra celui care privește, nivelul de etică și morală. Azi multă lume face documentare. Din această grămadă sunt și perle cu valoare adevărată”, a declarat Vlad Druc. 

Festivalul CRONOGRAF le oferă cineaştilor autohtoni șansa de a ieși din anonimat. Totodată, evenimentul reprezintă interes și pentru creatorii de documentare din întreaga lume.

„A fost un drum lung până aici. Cu urcușuri, spre un festival din ce în ce mai mare. Chiar și catalogul are mai multe pagini pentru că are mai multe filme, mai multe evenimente. Ne bucurăm că avem o ediție complexă cu 49 de documentare în concurs”, a declarat Leontina Vatamanu.

CRONOGRAF este  un eveniment cultural complex și include proiecții de film în cadrul competiției, conferinţe de presă cu personalităţi din lumea filmului, mese rotunde pe diferite subiecte ce ţin de viaţa cinematografică, proiecţii tematice în afara concursului, ateliere dedicate tinerilor cineaşti dar și premiere de film.

„Îmi pare rău cun asemenea festival are loc în acest cinematograf uzat, care nu ne face față. Mă bucur că oamenii continuă să vină, să participe chiar și în aceste condiții. Numai prin așa evenimente avem o șansă de a reanima cinematografia moldovenească. Anii trecuți au dat semnale clare. Faptul că s-a păstrat nivelu profesionist în țară, că mulți cineaști au trecut prin Academia, au avut parte de dedicația profesorilor, iar dorința de a face film, este un moment care ne convinge că cinematografia din Moldova va fi mai modernă”, a spus regizorul Valeriu Jereghi.

Festivalul are mai multe secțiuni. În cadrul secțiunii principale participă documentare cinematografice din toată lumea fără restricții tematice cu excepția filmelor de propagandă politică, religioasă, comercială etc. 

Secţiunea cadRO a devenit un element tradiţional în cadrul evenimentului. În cadrul acesteia sunt invitați să participe autori români, dar şi străini cu documentare despre români şi comunităţile româneşti de pe tot  globul. 

La Secțiunea Producții Locale participă producții realizate în cadrul studiourilor independente și a posturilor TV din Republica Moldova.  

Un LIKE pentru documentar este secțiunea în care concurează documentarele de scurtmetraj destinate adolescenților. 

Ultima secțiunea -  Cu Ochii pe Moldova -include documentare realizate de cineaști străini despre spațiul Republicii Moldova.

„Este un eveniment important pentru Moldova. Suntem pasionați de documentare și recomandăm consumul de documentare în cantități mari, pentru oamenii de toate vârstele, din toate mediile. Este un motiv în plus să susțnem dezvoltarea cinematografiei care este inspirată în fiecare an de acest fenomen cultural. Filmele educă valori și atitudini importante pentru o societate democratică”, susține Natalia Cernat, coordonator comunicare de la Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova.

Festivalul CRONOGRAF este organizat anual la Chişinău, începând cu 2001. Acest eveniment a apărut la iniţiativa unui grup de tineri cineaşti moldoveni, organizaţi în cadrul OWH Studio, care şi-au propus să animeze viaţa culturală din Republica Moldova şi să aducă mai aproape de publicul autohton documentare de ultimă oră din întreaga lume.  


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!