De exemplu, transferuri în sumă 330 de milioane de lei au fost prezentate incorect în rapoarte. „Evaluarea procesului de estimare a cheltuielilor efective în valoare de peste 19 miliarde lei a stabilit că datele din rapoartele privind executarea BASS nu sunt bazate pe valoarea reală a prestațiilor sociale calculate”, se arată în raportul auditului.

Curtea de Conturi a mai subliniat că „există unele rezerve la înregistrarea și evidența datoriilor față de beneficiarii prestațiilor sociale”.

„Verificarea selectivă de audit a celor mai semnificative prestații sociale, din punct de vedere valoric, a stabilit că, pentru 18 mii beneficiari, datoriile de 39 milioane lei nu au fost reflectate în evidența contabilă și în rapoarte. Totodată, a fost constatat că, deși Casa Națională a înregistrat în evidența contabilă creanțe în sumă de 7,5 milioane lei ceea ce reprezintă valoarea prestațiilor plătite necuvenit unor beneficiari, aceste informații nu au fost prezentate în rapoarte”, au menționat raportorii.

De asemenea, au fost stabilite unele iregularități la acordarea ajutoarelor sociale. Mai exact, mai mulți beneficiari nu și-au ridicat prestațiile din două cauze: neasigurarea de către „Poșta Moldovei” a plății integrale către beneficiari a tuturor tipurilor de prestații sociale și direcționarea ajutoarelor spre plată către „Poșta Moldovei”, în timp ce beneficiarul dispunea de card bancar, unde erau achitate celelalte prestații.

Prin urmare, „aceste circumstanțe au condus la formarea datoriilor către beneficiari: 8,8 milioane de lei pentru 25 de mii de plăți lunare de ajutor pentru perioada rece a anului aferente ultimelor șase luni și în sumă de peste 10 milioane de lei pentru 28 de mii de plăți lunare de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului, care au depășit termenul de șase luni”.

Curtea de Conturi a menționat că, deși unele prestații au fost restabilite, problema nu a fost înlăturată pe deplin. Misiunea de audit a venit cu o serie de recomandări către entitățile implicate.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!