Puținele informații oferite arată că beneficiarul reconstrucției este SRL Leutis, același SRL care deține și centrul comercial din preajmă. Compania care va executa lucrările este Comsales Grup. Aceasta a fost fondată în 2006 și se ocupă de inginerie industrială specializată în construcția și proiectarea obiectelor industrial și agroindustriale. 

Am încercat să aflăm de la Primăria Capitalei de ce, după șapte ani, municipalitatea a optat pentru reconstrucția fostei Aero Cafe în locul demolării acesteia.

„Vreți ca să fie tot timpul mizerie? Trebuie de făcut acolo ordine, iar ordinea poate fi doar în două variante: ori se demolează, ori se reconstruiește, ca să fie adusă într-o stare cât de cât acceptabilă”, ne-a declarat viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Potrivit lui Grozavu, „de demolat nu poate fi atât de simplu”. „E proprietate privată înregistrată la Cadastru. Dreptul la proprietate privată este un drept primordial. De aceea, în urma mai multor examinări, inclusiv în comisia de protecție a monumentelor istorice, s-a ajuns la o asemenea soluție. Reconstrucția începe ca pentru un local de agrement, dar va avea și funcția de pasaj, dacă se va dori”, ne-a mai spus Grozavu.

Incendiul de la Aero Cafe, 2012

La 31 octombrie 2012, în incinta cafenelei care era amenajată pe pasarelă a avut loc un incendiu. Nimeni nu a avut de suferit, însă cu flăcările au luptat șapte autospeciale, iar la fața locului venise și oficialii de rang înalt de atunci: premierul Vlad Filat și ministru de Interne, Dorin Recean. Ancheta a arătat că flăcările ar fi izbucnit în urma unui scurt-circuit în instalațiile electrice.

Atunci autoritățile centrale spuneau că localul nu avea autorizație. „Vom dispune să fie verificate toate localurile. Avem o problemă gravă cu construcţiile neautorizate. Acesta trebuia să fie un pasaj de trecere, vedem în ce s-a transformat”, spunea atunci Recean.

Șapte ani mai târziu, Nistor Grozavu neagă că fosta cafenea trebuia să fie pasaj. „Nu a fost niciodată vorba să fie pasaj. Adică e posibil să treacă cine vrea, dar nu asta era scopul principal”, ne-a spus viceprimarul.

Incendiul a rezultat, ulterior, și într-un litigiu. O hotărâre publicată în 2014 arată că SRL Leutis s-a adresat, imediat după incendiu (în 2013), cu o cerere de a reconstrui pasajul, însă Primăria a refuzat. În anul 2014, SRL Leutis câștigă la Curtea Supremă de Justiție dreptul de a relua construcția.

 Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!