Să îngropi sau să arzi? Cu ce ochi privește societatea moldovenească ideea incinerării defuncților și cât de răspândită e în R. Moldova (VIDEO)

Să îngropi sau să arzi? Cu ce ochi privește societatea moldovenească ideea incinerării defuncților și cât de răspândită e în R. Moldova (VIDEO)

Într-o țară îmbătrânită, în care peste 96% dintre cetățeni se declară creștini iar Paștele Blajinilor e una dintre cele mai importante sărbători, cât de solicitată este procedura incinerării? Pentru a evita extinderea cimitirului „Sf. Lazăr”, și așa considerat unul dintre cele mai mari din Europa, municipalitatea discută ani de zile despre construcția unui crematoriu. Acum doi ani, în acest scop urma să se aloce un teren de 8 ha pentru construcția acestuia, însă nici terenul, și nici banii nu au fost oferiți.AGORA a mers să afle ce cred despre incinerarea morților moldovenii, Biserica Ortodoxă și cei care muncesc în domeniul serviciilor funerare.

O scurtă căutare pe internet ne spune că opțiunea incinerării există în R. Moldova. În lipsa unui crematoriu, însă, aceasta este rareori solicitată, iar rudele defunctului sunt nevoiți să ducă trupul peste hotare.

„Practic am observat, în ultimii zece ani, că avem foarte mulți solicitanți care doresc să-și incinereze cadavrul. Chiar dacă nu există această posibilitate la noi în țară, ei sunt nevoiți să plece fie la Odesa, fie la București pentru incinerarea cadavrului ca pe urmă să revină să-și înhumeze cenușa aici, la noi, la Chișinău”, ne spune Ludmila Boțan, șefa Î.M „Combinatul Servicii Funerare”.

Publicitate

Dacă rudele decedatului nu pot asista la ritual, aceștia pot întocmi o procură. Prețul ajunge până la 400 de euro, pentru întregul ritual. Chiar și așa, serviciul e unul solicitat.

„Undeva 30% din persoanele care se adresează și-ar fi dorit să incinereze cadavrul, doar că nu toți au posibilitatea, și un procent mult mai mic sunt totuși cei care riscă și pleacă peste hotare ca să-și facă această procedură. Practic anual noi înmormântăm 5.000 de decedați. Din cei 5.000, undeva 50 sunt urne cu cenușă pe care, totuși, le înhumăm”, povestește Ludmila Boțan.

Autor:

Pentru a evita extinderea cimitirului „Sf. Lazăr”, municipalitatea discută ani de zile despre construcția unui crematoriu. Acum doi ani, Primăria Chișinău urma să aloce un teren de 8 ha pentru construcția acestuia, însă nici terenul, și nici banii nu au fost oferiți.

Nu este bine să ne extindem la infinit. Haideți să refolosim – și noi și așa refolosim – dar vedeți că oricum nu ne ajunge spațiu, mai avem nevoie și de crematoriu. Și a fost discutată această întrebare, doar că, până la urmă, rămâne doar la nivel de discuții”, afirmă funcționara.

Am mers să aflăm opinia Bisericii Ortodoxe în privința incinerării la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”.

„Biserica vorbește că este necesar să rămână os la osul său că atunci când ne va chema Dumnezeu toate se vor contura acolo, la ceasul judecății. Dragii mei, și grâul îl punem în pământ, dar noi grâului nu-i dăm foc. Dar noi grâul îl punem în pământ și el încolțește și urmează roada în continuare și o înmulțește pe pământ”, afirmă Protoiereul Ioan Ciuntu, parohul bisericii.

Autor:

El spune că incinerarea a devenit un nou business în societate.

„Și unde te duci tu atunci? La care mormânt depui o floare? Care este crucea răposatului pentru ziua Învierii? Unde este rugăciunea care se săvârșește, unde sunt rămășițele pământești ale acelui om? Unde vine fiul, fiica, rudele, nepoții, strănepoții la mormântul celor duși din viață dacă el este topit și împrăștiată cenușa pe apă, pe mare...”, consideră părintele.

Nu toți, însă, se împotrivesc acestei idei. Am întrebat și trecătorii pe stradă ce cred despre această practică. Majoritatea ne-au spus că nu ar alege procedura în locul rudelor și a voinței lor.

În prezent, doar pe teritoriul orașului Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de 137 de hectare. Cimitirul „Sf. Lazăr” a fost extins, acum un an, cu încă 37 de ha. Opt dintre ele deja au fost utilizate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal