Petroliștii explică scumpirea carburanților și vin cu un apel „pentru a nu provoca o criză a combustibilului”

Petroliștii explică scumpirea carburanților și vin cu un apel „pentru a nu provoca o criză a combustibilului”

Principali importatori de produselor petroliere în R. Moldova au venit cu precizări legate de scumpirea carburanților. Potrivit Petrom Moldova, Lukoil Moldova, Bemol Retail, Vento Moldova și Tirex Petrol, noile prețuri au fost dictate de cel puțin doi factori obiectivi: majorările recente la benzină și motorină pe piețele externe și cotațiile valutei naționale. Petroliștii spun că majorările au avut loc și în statele vecine și fac apel „să se renunțe la presiuni” asupra lor, dar și „politizarea” subiectului pentru „a nu provoca o eventuală criză a combustibilului”.

„Ținând cont de interesul public sporit față de subiectul noilor prețuri la benzină și motorină, dar și de numărul mare de informații false sau speculative utilizate în spațiul public, noi, în calitate de principali importatori ai produselor petroliere în Republica Moldova, venim cu un șir de constatări și precizări.

Subliniem că noile prețuri au fost dictate de cel puțin doi factori obiectivi. E vorba, mai întâi de toate, de majorările recente la benzină și motorină pe piețele externe. Astfel, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a prețului costa 608 USD/t, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plătește deja 682 USD/t (creștere de 12,2%). La fel e și în cazul motorinei, prețul căreia a crescut de la 605 USD/t în luna martie la 659 USD/t în luna mai (creștere de 8,9%). Și cotațiile valutei naționale au influențat prețul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada dată s-a depreciat de la 17,0929 lei/dol. la 17,9392 lei/dol. (depreciere de 4,95%). De menționat că prețurile la pompă pentru benzină și motorină au crescut respectiv cu 5,9% și 5,1%.

Publicitate

Aceste modificări de preț la pompă au avut loc nu numai în Moldova, dar și în țările vecine (România, Ucraina) pe baza modificărilor cotațiilor internaționale la produsele petroliere”, se arată într-un comunicat de presă semnat de cele cinci companii.

Petroliștii se plâng că în ultimele luni au înregistrat „pierderi serioase” din cauza înghețării prețurilor la carburanți prin intermediul justiției.

„Atragem atenția și la faptul că, aproape timp de un an, instituțiile statului, prin intermediul instanțelor de judecată, au cerut înghețarea prețurilor la benzină și motorină, iar importatorii au înregistrat pierderi serioase în această perioadă. În aceste condiții unii agenți economici au fost chiar la un pas de faliment, Republica Moldova trecând la limită pe lângă o posibilă criză uriașă în domeniul furnizării produselor petroliere. Cu toate acestea, pierderile nu au fost puse în formula de stabilire a noilor prețuri la combustibil, pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit de pe urma lor”, se mai arată în comunicatul lor.

Aceștia fac un apel către instituțiile statului, dar și către politicieni, și spun că nu vor mai accepta să lucreze „în pierdere”.

„În context, facem apel să se renunțe la presiuni asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere, să înceteze politizarea și răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară. Obligarea stațiilor PECO să vândă benzină și motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în țară, respectiv la o criză în lanț ce poate afecta toți cetățenii țării, care nu vor mai găsi combustibil la stațiile de alimentare.

Nu putem să mai acceptăm să lucrăm în pierdere, iar în cazul în care instituțiile statului vor încerca să ne oblige să facem asta, vom declanșa acțiunile legale prin care să ne apărăm drepturile. Facem, așadar, apel și la instituțiile statului să manifeste responsabilitate și să nu permită declanșarea unei crize pe piața livrării de produse petroliere”, îndeamnă petroliștii.

Amintim că astăzi blocul ACUM a chemat lumea la un flashmob intitulat „Jos prețurile”. Evenimentul va avea loc joi, 23 mai, în fața Guvernului.

Săptămâna trecută, prețurile la carburanți au crescut cu aproximativ un leu per litru. Consiliul Concurenței a anunțat că s-a autosesizat, suspectând o înțelegere de cartel.

Pe 17 mai, mai mulți șoferi au protestat în Piața Marii Adunări Naționale, manifestându-și nemulțumirea față de noile scumpiri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal