Contractele de asigurare de răspundere civilă auto au deținut la finele lunii martie curent o pondere de 77% din numărul total al contractelor de asigurare, reprezentând astfel principală activitate de asigurare din Moldova. Făcând referință la datele anului 2018, activitatea de asigurare respectivă a reprezentat 47% din totalul primelor brute de asigurare subscrise. Aproximativ 71% din numărul contractelor de asigurare au revenit primilor cinci cei mai importanți asiguratori, dintr-un total de 17 cât au fost la finele lunii martie curent.

„Deși pe durata anilor domeniul asigurărilor a cunoscut o dezvoltare în Republica Moldova, importanța acestuia pentru economia națională este de 10 ori mai mică față de situația din cadrul economiilor dezvoltate. Volumul primelor brute subscrise a crescut de la 914 milioane de lei în 2010 la 1,5 miliarde de lei în 2018. Totuși, ca pondere în PIB indicatorul vizat se află într-o continuă descreștere. Dacă în statele dezvoltate volumul primelor brute subscrise reprezintă circa 8-9% din PIB, în Republica Moldova volumul primelor brute subscrise a reprezentat în anul 2018 doar 0,8% din PIB, față de 1,06% cât a fost în 2010”, menționează expertul economic Viorel Gîrbu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!