Liderul neformal al PSRM consideră că, pe lângă toate minusurile alegerilor anticipate, un scrutin de acest fel ar avea un singur plus: că partidele va fi mai deschise să facă coaliții, și societatea va tolera orice Guvern. „Măcar faceți cu cine doriți, numai nu ne duceți iar la anticipate”, a spus Dodon.

Acesta s-a referit și la soarta alegerilor locale, în situația în care nu există o majoritate parlamentară care să stabilească data alegerilor locale ordinare.

„Vreau ca alegerile locale să aibă loc cel târziu toamna. Dar atâta timp cât nu există Parlament funcțional, cel mai probabil că locale nu vor fi. Eu voi merge la Curtea Constituțională după 9 iunie, când va fi clar dacă avem sau nu anticipate. Dacă nu avem majoritate parlamentară, atunci evident că avem o incertitudine. Și atunci președintele ar trebui să se adreseze Curții Constituționale să vedem ce facem în această situație. Sau Curtea spune că în lipsa Parlamentului deleagă aceste atribuții președintelui, sau Guvernului, sau oferă o altă decizie”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

Vezi și: Dodon spune că PSRM și-a temperat mesajele geopolitice: Din denumirea Ministerului de Externe nu va dispărea sintagma „Integrare Europeană”

Amintim că unul dintre cazuri în care președintele este obligat să dizvole Parlamentul este atunci când Legislativul nu reușește, timp de trei luni, să adopte nicio lege. Potrivit juriștilor, această dată este fie 9 iunie, fie 21 iunie. Un răspuns la această întrebare este așteptat de la Curtea Constituțională, care urmează să adopte o hotărâre în acest sens.

În același timp, liderii politici din Republica Moldova sunt de părerea că alegerile anticipate reprezintă variantă cea mai probabilă, în condițiile în care partidele care au acces în Legislativ în urma alegerilor din 24 februarie nu reușesc, deocamdată, să formeze o coaliție de guvernare.

În ceea ce privește alegerile locale, precizăm că mandatul actualilor aleși locali expiră în luna iunie curent.

Citește și: „Din start Andrei voia coaliție cu socialiștii”. Dodon, despre Sandu și Năstase: Când el vrea, ea nu vrea - și invers

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!