„Congresul PSRM a spus ACUM ori niciodată. Dar dacă, să presupunem, PDM ar accepta tot ce propunem noi blocului ACUM, atunci socialiștii vor fi puși în situația de a decide”, a declarat Igor Dodon, menționând că „socialiștii la sigur nu vor înainta PD-ului propuneri pentru a începe discuțiile pentru crearea majorității parlamentare”.

Președintele a menționat că deciziile cu privire la o coaliție, cel mai probabil, vor fi luate pe ultima sută de metri. „Cred că cea mai importantă perioadă va fi 3-7 iunie. Practic, sunt sigur că interpretarea va fi că 9 iunie va fi termenul limită (n.r. – termenul limită până când poate fi creată o coaliție de guvernare). În perioada 3-7 iunie va fi luată decizia finală”, a menționat șeful statului.

Pe 22 mai, Igor Dodon a venit cu un ultimatul către deputați. Aceștia au la dispoziție mai puțin de două săptămâni pentru a crea o majoritate parlamentară și pentru a vota conducerea Parlamentului. În caz contrar, Legislativul va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri anticipate, a atenționat președintele.

Potrivit legislației, după ce expiră trei luni de la prima ședință de constituire a Legislativului, președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să numească data alegerilor parlamentare anticipate. Igor Dodon a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), pentru a vedea dacă acest termen se poate calcula de la data în care au fost confirmate rezultatele alegerilor de către CC.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!