Dacă rezultatele se confirmă, laburiştii vor obţine cinci din cele 26 de mandate alocate Ţării Lalelelor în Parlamentul European. Rezultatul e de bun augur pentru olandezul Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, care ţinteşte conducerea instituţiei.

Formaţiunea premierului Mark Rutte s-a clasat a doua, arată acelaşi exit-poll, care plasează populiştii pe poziţia a treia.

Rezultatele oficiale vor fi comunicate duminică seara, după încheierea scrutinului europarlamentar în toate cele 28 de state membre, la care peste 400 de milioane de alegători sunt chemaţi să voteze pentru alegerea a 751 de deputaţi.

Ce pot indica rezultatele alegerilor din Olanda

Rezultatul alegerilor din Olanda constituie un prim test al apelului partidelor eurosceptice din statele membre care participă la scrutinul europarlamentar. Scorul scăzut obţinut de acestea ar putea aduce o oarecare uşurare partidelor pro-europene.

Reuters notează că este de aşteptat ca formaţiunile politice de extremă dreaptă să îşi mărească prezenţa în Parlamentul European, cotă care nu ar urma totuşi să depăşească o proporție de 20%.

În Franţa, partidul naţionalist al politicienei Marine Le Pen conduce în sondajele de opinie, cu un uşor avans faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit unui sondaj publicat joi de ziarul Les Echos.

În Germania, partidul creştin-democrat al Angelei Merkel este creditat cu obţinerea celui mai bun scor, fiind estimat că formaţiunea politică anti-imigraţie Alternativa pentru Germania ar obţine 12%, ceea ce ar situa-o pe locul al patrulea.

În Italia este de aşteptat ca partidul de extremă dreaptă Liga al ministrului de interne Matteo Salvini să obţină cele mai multe voturi.

Probleme în Marea Britanie

Sute de cetăţeni ai altor state din Uniunea Europeană care au încercat să voteze, joi, în Regatul Unit în alegerile europarlamentare nu au putut face acest lucru din cauza unor erori administrative, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Un număr mare de cetăţeni UE au scris pe Twitter că, la sosirea la secţiile de votare, numele lor fuseseră şterse de pe lista de alegători eligibili, autorităţile nereuşind să pregătească la timp formularele necesare. Comisia Electorală de la Londra a explicat că, în cazul în care un cetăţean al unui alt stat din UE, rezident în Regatul Unit, doreşte să voteze pe teritoriul britanic şi nu în ţara de origine, atunci cu 12 zile înaintea zilei alegerilor trebuie să îşi transfere dreptul de a face acest lucru.

Asociaţia „3million”, care susţine drepturile cetăţenilor celorlalte state membre UE rezidenţi în Regatul Unit, a precizat că a fost contactată de sute de persoane furioase că nu au putut vota. Ea a solicitat desfăşurarea unei anchete asupra a ceea ce consideră a fi un „dezastru democratic”.

Iniţial, Regatul Unit nu urma să participe la alegerile europarlamentare întrucât ţara ar fi trebuit să părăsească blocul comunitar pe 29 martie acest an. Totuşi, respingerea acordului de retragere negociat de premierul Theresa May şi Bruxelles a dus la amânarea Brexitului până la finalul lunii octombrie, ceea ce a făcut ca britanicii să participe la alegerile europene.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!