Pregătirile pentru alegerile din România, pe ultima sută de metri. Câte secții vor fi deschide în Moldova și cu ce documente se va putea vota

Pregătirile pentru alegerile din România, pe ultima sută de metri. Câte secții vor fi deschide în Moldova și cu ce documente se va putea vota

Organizarea secțiilor de votare pentru scrutinul electoral care va avea loc, duminică, în România va începe de vineri. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță. Diplomatul a dat asigurări că nicio secție de vot nu va rămâne fără buletine. Totodată, oficialul a subliniat că în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, cetățenii români din Moldova trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil. 

Mai mult, potrivit ambasadorului, în ziua scrutinului, 26 mai, Secția consulară a Ambasadei României la Chișinău, precum și consulatele României de la Bălți și Cahul nu vor elibera acte de identitate.

„În total din cele 441 de secții de vot din străinătate, în Moldova vor funcționa 36. Prin comparație cu alegerile din 2014 când au fost organizate 190 de secții în străinătate, în Moldova în acest an vor fi deschise cu de 28 de secții mai multe. În 2014 au funcționat doar 8 secții”, a declarat Daniel Ioniță.

Publicitate

Astfel, 12 secții de votare vor fi deschise în Chișinău și două la Bălți. În orașele Ungheni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Telenești, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Călărași, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Giurgiulești, Leova și în localitățile Durlești, Bardar și Carabetovca vor fi deschide câte o secție.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00. Ambasadorul a enumerat care sunt actele în baza cărora se poate vota în străinătate:

„Pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu sau pașaportul simplu electronic. De asemenea, se poate vota în baza pașaportului simplu temporar, în baza cărții de identitate sau a cărții de identitate provizorie, a cărții electronice de identitate sau a buletinului de identitate. Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie”.

Lista secțiilor de votare deschise pe teritoriul țării noastre poate fi accesată aici.

Cinci candidați din Moldova participă pe listele partidelor din România la europarlamente.România are acum în Parlamentul European 32 de parlamentari. Mandatul în Parlamentul European este de cinci ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal