Mihai a adus-o la sterilizare pe cățelușa sa Vita, pe care a găsit-o în stradă și a adoptat-o. 

„Am luat-o de mică, era pe moarte. I-am dat dreptul la viață, cum s-ar spune. Am lăsat-o să trăiască la mine. Nu vreau să alerge câinii pe stradă, să se înmulțească. Cred că acești oameni fac un lucru nobil”, a declarat bărbatul. 

„Dacă toți câinii ar fi sterilizați, nu ar exista probleme în oraș. Dacă fiecare om ar lua acasă câte un câine, în general toate problemele s-ar rezolva”, a mai adăugat acesta.

La această procedură au apelat mai mulți stăpâni de animale. Totuși, majoritatea intervențiilor chirurgicale au fost efectuate câinilor din stradă.

„În primul rând, câinilor le sunt administrate medicamente pentru a-i calma. Odată ce au fost tranchilizați, pe braț li se aplică cateterul și alte medicamente necesare. După aceea sunt rași în zona inciziei și în dependență de sex recurgem la castrare sau sterilizare. Când intervenția chirurgicală s-a finalizat, câinii sunt duși în cort pentru recuperare”, ne-a spus medicul veterinar Flavia Vaduva.

Misiunea de sterilizare le-a fost utilă și viitorilor veterinari din Republica Moldova.

„Este o experiență foarte bună, aflăm noi modalități de a face aceste operații. Facem și practică la facultate, avem lecții de chirurgie practică, respectiv și acolo am mai văzut. Aici deja suntem în ajutor”, povestește Ana, studentă la medicină veterinară. 

Procedura durează aproximativ o oră, iar oamenii pot să-și ia patrupezii acasă la 3 ore după intervenție. Ceilalți câini rămân în așteptarea unui stăpân.

Misiunea de sterilizare a animalelor s-a desfășurat în perioada 20-25 mai la inițiativa Primăriei Municipiului Chișinău cu susținerea Organizației Mondiale a Veterinarilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!