Deși vara bate la ușă, autoritățile nu au cumpărat proteze pentru intervențiile chirurgicale planificate în 2019

Deși vara bate la ușă, autoritățile nu au cumpărat proteze pentru intervențiile chirurgicale planificate în 2019

Deși se apropie luna iunie, autoritățile nu au achiziționat încă dispozitivele necesare pentru intervențiile de endoprotezare planificate în 2019. Responsabilii dau vina pe agenții economici care participă la licitații și contestă rezultatele nefondat. Problema a fost abordată pe platforma Curții de Conturi, unde a fost analizat Raportul Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2018.

Potrivit directorului Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), Ivan Antoci, deși în acest an au fost alocați bani pentru achiziționarea a 3.000 de proteze, niciun contract de livrare a dispozitivelor nu a fost încă semnat. Responsabilii sunt abia la faza de evaluare a ofertelor, menționând că protezele ar putea ajunge în spitale în iunie... asta dacă nu vor fi exista contestații.

Misiunea de audit a Curții de Conturi a menționat că protezele au fost achiziționate cu întârziere și în anul 2018. Atunci, din această cauză, intervențiile de endoprotezare au fost sistate timp de două luni.

Publicitate

„Nu au fost realizate 58 de intervenții chirurgicale de endoproteză la șold și genunchi din totalul de 478 de cazuri contractate. Această situație a fost cauzată de tergiversarea procedurilor de achiziție a consumabilelor medicale, în contextul în care licitația s-a petrecut în luna aprilie, iar prima livrare a componentelor de protezare s-a înregistrat la începutul lunii noiembrie. În cazul instituției medicale care realizează cel mai mare volum de servicii de endoprotezare la șold și genunchi, insuficiența stocurilor de consumabile a condus la sistarea intervențiilor chirurgicale timp de două luni, iulie și august 2018, și a determinat neîndeplinirea cazurilor pe program special”, a declarat raportorul.

De partea cealaltă, conducerea CAPCS a dat vina pe agenții economici. „Am început procedura de achiziție în martie în 2018. Au fost șapte contestații. Agenții economici trișează și șmecheresc. Așteaptă 30 de zile și vin cu alte contestații. Anul acesta în caietul de sarcini am exclus toate posibilele momente care au fost contestate în anii precedenți. Sunt agenți economici care știu din start că nu au produsele respective, dar merg la contestații”, a spus Ivan Antoci.

O altă deficiență menționată de misiunea de audit a fost lipsa unui sistem automatizat de evidență a persoanelor programate pentru acest tratament. „Informațiile deținute sunt incomplete, ceea ce nu asigură transparența procesului legat de realizarea tratamentelor costisitoare”, a mai subliniat raportorul.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal