Secretarul Coaliției Locale din Municipiul Soroca, Ion Babici a declarat că una dintre principalele probleme cu care se confruntă localitatea pe care o reprezintă ține de infrastructură:

„Un mare procent de porțiuni de drum sunt în stare avariată. Ele necesită să fie reparate. Bugetele fiind limitate, evident că apare întrebarea care porțiune o reparăm mai întâi? După ce criteriu? Noi am propus ca acest proces să fie unul foarte transparent. Să fie inițiate comunicări cu comunitatea, audiere, ca să nu apară conflicte între cartiere, cetățeni, grupuri de cetățeni”.

De asemenea, un aspect problematic în municipiul Soroca ține de școlarizarea copiilor de romi.

„Noi ne confruntăm la Soroca cu o problemă legată de școlarizare. Cunoaștem că din mai multe motive, unii copii romi având părinți în migrație, nu reușesc să parcurgă ciclul preșcolar, școlar. De asta este nevoie ca în aceste cazuri primăria să aibă o persoană care să se ocupe cu dedicație anume pe acest domeniu”, a spus Ion Babici.

În cadrul mesei rotunde, reprezentanții raionului Călărași au punctat mai multe reușite realizate de către autorități în ultimii ani. Totuși, există o serie de probleme care necesită implicare activă atât din partea Primăriei, cât și din partea societății.

„Problema ecologică. Împreună cu coaliția locală putem mobiliza toți călărășenii și începând cu curățenia de la noi de la poartă vom reuși să o rezolvăm. O altă problemă ține de râul Bâc. Un râu care traversează patru raioane: Călărași, Strășeni, Chișinău și Anenii Noi. Aici cred că este și o problemă națională.  Ministerul de resort ar trebui să găsească soluții pentru deznămolire și curățire a albiei acestuia”, a declarat viceprimarul orașul Călărași, Victor Ambroci. 

La fel ca și Soroca, orașul Călărași întâmpină dificultăți de gestionare la capitolului infrastructura drumurilor.

„Cu toate că s-au făcut investiții în anumite străzi, drumuri, trotuare, această problemă există. Infrastructura drumurilor din oraș”, susține secretarul coaliției locale din orașul Călărași, Valeriu Gorincioi.

Și orașul Cimișlia raportează constrângeri. Primarul orașului, Gheorghe Răileanu consideră că autoritățile statului ar trebui să acorde mai multă atenție proiectelor propuse de către primării:

„Am depus eforturi, am elaborat documentația tehnică de proiect pentru un parc industrial. A fost inclus în documentul unic de program, până la urmă niciun leu nu ni s-a dat de la stat. Absolut nimic. Cum să mai creadă cetățenii în primar și în autoritățile centrale ale statului?”.

Răileanu susține că ani la rând instituția pe care o conduce a primit din partea statului promisiuni care așa și nu au fost realizate.

„Trebuia să primim 3 milioane 600 de mii, o restanță pentru un proiect pe care îl implementăm de șapte ani. În șapte ani deja s-au bătut cu nămol conductele, facem o stație de pompare în oraș și canalizăm o zonă. Am primit numai 300 000. Din ce cauză? În ce stat trăim noi?”, a spus Răileanu.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Bugete transparente și cetățeni activi pentru o dezvoltare durabilă” sprijinit financiar de Ambasada Olandei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!