Silvia Radu și-a ținut discursul în prima zi a evenimentului și a început cu numeroase mulțumiri, mai întâi directorului Regional pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab pentru „un suport remarcabil”, apoi directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru susținerea acordată Republicii Moldova și a considerat de cuviință să încurajeze Organizația Mondială a Sănătății în progresele sale. „OMS are mult de lucru, dar noi credem că lucrurile vor evolua în direcția corectă”. Apoi, ministrul a ținut să spună cât de multe reușite a înregistrat Guvernul Republicii Moldova în domeniul sănătății.

„Politicile de sănătate au fost întotdeauna o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova, acoperirea universală cu servicii medicale fiind principalul obiectiv al eforturilor noastre, așa cum este menționat și în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”, aprobată de Executiv anul trecut. Ca să îndeplinească aceste obiective, Guvernul nostru a aplicat o abordare complexă, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul societății, pentru a îndeplini o serie de reforme nu doar în domeniul sănătății, îmbunătățindu-l continuu, ci și mult peste aceste angajamente, reducând nivel de sărăcie, eliminând inegalitățile sociale și de gen și luptând împotriva tuturor formelor de discriminare”, a citit Silvia Radu. Ministrul a mai spus că s-au făcut „eforturi considerabile pentru a îmbunătăți calitatea apei și a sanitației, siguranța rutieră, nutriția, majorând veniturile cetățenilor și întregul spectru de beneficii sociale, cu un accent puternic asupra grupurilor cele mai marginalizate”, vrând probabil să spună că Guvernul s-a condus de principiul „să nu lăsăm pe nimeni în urmă”.

În continuare, ministrul Sănătății s-a lăudat cu reforma medicinii primare și reforma sănătății publice, ambele în desfășurare. „Am îmbunătățit accesul la servicii medicale de calitate, inclusiv drepturile la sănătate sexuală și reproducere și îmbunătățirea accesului la medicamente esențiale și de calitate. În ultimii doi ani speranța la viață a crescut cu aproape doi ani, iar ratele mortalității sunt în scădere continuă. Toate acestea au fost posibile datorită majorării resurselor publice, mobilizării și investițiilor mai bune”. Potrivit Silviei Radu un efect pozitiv au avut creșterea accizelor la tutun și la alcool, care ar descuraja viciile periculoase pentru sănătate. Radu a ținut să mai adauge că orice reformă începută și desfășurată acum s-a făcut numai cu suportul OMS, a altor parteneri internaționali, dar și cu suportul societății civile.

„Țara mea este ferm determinată să continue să îmbunătățească nivelul de sănătate al populației, bunăstarea și să asigure echitate pentru toți”, a spus ministrul în încheiere.

Discursul SIlviei Radu poate fi urmărit aici (din bara din dreapta, alegeți categoria „Plenary”, apoi Second Plenary Meeting, prima înregistrare, începând cu minutul 3:24.00).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!