„Multe acțiuni au fost întreprinse  pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, însă sunt și multe reforme guvernamentale care sunt încă în proces de implementare în vederea stabilirii unui mediu de afaceri favorabil și atractiv în Republica Moldova”, a precizat Secretarul General de Stat.

Potrivit studiului „Costul reglementării de stat a activității de întreprinzător”, costul desfășurării afacerii, în anul 2018, a înregistrat o ușoară creștere. Indicatorul general de timp, care descrie percepția managerilor despre nivelul implicării statutului în activitatea întreprinderii, în anul curent a crescut de la 7,9 la 10,2%.

Un alt indicator este ponderea persoanelor ce au observat îmbunătățiri în mediul de afaceri. Față de anul trecut a scăzut ponderea celor ce au observat înrăutățiri în mediul de afaceri, scăzând însă și ponderea celor ce au afirmat contrariul.

Deși studiul subliniează căderea numărul controalelor, totuși, cercetarea arată că durata acestora a crescut. 

În cadrul evenimentului s-a subliniat faptul că Republica Moldova a înregistrat progrese la capitolul crearea afacerilor. Potrivit responsabililor, Implementarea Ghișeului Unic oferă antreprenorilor şi  autorităților publice doar avantaje. 

Studiul a fost realizat de Grupul Banca Mondială cu suportul Ministerului Economiei și s-a efectuat în baza unui sondaj, realizat la 630 de întreprinderi care reflectă structura economiei naționale. Costul reglementării de stat a activității întreprinderilor se efectuează anual, fiind al 17-lea de acest tip. Studiul integral poate fi găsit pe site-ul www.uipac.md

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!