Românii votează la alegerile europarlamentare. Unde se poate de votat în R. Moldova (PREZENȚA LA VOT)

Românii votează la alegerile europarlamentare. Unde se poate de votat în R. Moldova (PREZENȚA LA VOT)

Românii din toată lumea, inclusiv cei din R. Moldova, votează azi, 26 mai 2019, la alegerile europarlamentare 2019. Alături de români, toți europenii din statele membre UE își vor alege viitori reprezentanți în Parlamentul European pentru următorii 5 ani. România are alocat un număr de 33 de locuri în PE, din totalul de 751 disponibile.În Republica Moldova, pentru acest scrutin au fost deschise 36 de secții de vot.

La alegerile europarlamentare, candidează 13 partide şi alianţe şi 3 candidaţi independenţi, urmând să fie aleşi 33 de europarlamentari. Cel de-al 33-lea îşi va prelua mandatul după ce Brexitul va produce efecte juridice.

Odată cu alegerile europarlamentare 2019, are loc şi referendumul naţional pe justiție, convocat de preşedintele român Klaus Iohannis. La referendumul naţional se votează în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare.

Publicitate

Citește și: Alegerile din România, securizate la maxim. Mii de polițiști vor monitoriza întreg procesul

Moldovenii care dețin un pașaport românesc cu termen expirat nu vor putea vota la alegerile europarlamentare și nici la referendumul național de pe 26 mai. Potrivit Ambasadei României la Chişinău la cele 36 secţii de vot deschise pe teritoriul Republicii Moldova, votanții vor primi două buletine: unul pentru referendum şi unul pentru alegerile în Parlamentul European.

13 din cele 36 de secții de votare deschise pe teritoriul țării noastre vor activa la Chișinău. Alte două secții vor funcționa la Bălți. Totodată, câte o secție de votare va funcționa la Ungheni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Telenești, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Bardar, Călărași, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Giurgiulești, Leova și Carabetovca.

Joacă QUIZ-ul: Tu ce știi despre Europarlamentare? Pe cine, cum și unde votăm la 23-26 mai (QUIZ)

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană aleg, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European. Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni au votat britanicii și olandezii, pe 23 mai.

Regatul Unit nu ar fi trebuit să participe la acest vot, dar este obligat, întrucât Brexitul a fost amânat. Vineri au votat cei din Irlanda, iar sâmbătă - cei din Slovacia, Letonia şi Malta. În Republica Cehă votul s-a desfășurat în două zile, vineri şi sâmbătă.

Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când în România sunt organizate alegeri pentru Parlamentul European (scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal