Astfel RED Nord a solicitat la finele anului trecut aprobarea unor costuri de bază pentru primul an (anul de bază 2018), de valabilitate a metodologiei tarifare în valoare de 346,3 milioane lei.

ANRE însă a calculat şi planifică stabilirea valorii costurilor de bază la RED Nord în valoare de 257,98 milioane lei, cu circa 88 milioane lei mai puţin. Astfel valoarea costurilor de întreținere a rețelelor electrice de distribuție determinată de ANRE constituie 163,37 milioane lei comparativ cu cuantumul solicitat inițial de RED Nord în mărime de 214,82 milioane lei.

A fost diminuată şi valoarea consumurilor legate de evidența energiei electrice distribuite: de la 60,82 milioane la 52,6 milioane lei, iar valoarea determinată de ANRE a cheltuielilor de distribuire și administrative constituie 42,05 milioane lei în comparație cu 70,7 milioane lei solicitat de RED Nord.

Deocamdată nu este clar cu cât noile costuri de bază vor contribui la majorarea tarifelor finale pentru consumatori.

Reamintim că în luna martie 2019, o majorare cu 10% a tarifului la energie electrică a fost cerută, printr-o cerere depusă la ANRE, de „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, companie de stat ce furnizează energie electrică în Bălți și alte raioane din nordul Republicii Moldova.

De notat că în prezent consumatorii casnici deserviți de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,79 lei pentru un kWh, care este cu 12 bani pentru un kWh mai mic decât cei ce primesc curent de la companiile statului (Bălți și raioanele din nordul țării), iar dacă ANRE acceptă cererea companiei statului, diferența ar putea ajunge la circa 30 de bani. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!