Analiză CPR: Ce promit Republicii Moldova partidele românești care candidează în Parlamentul European

Analiză CPR: Ce promit Republicii Moldova partidele românești care candidează în Parlamentul European

Aproape toate partidele românești au în programul politic pentru alegerile europarlamentare de anul acesta obiective și priorități legate de Republica Moldova și/sau vecinătatea estică. În realitate însă, foarte puține au venit cu ceva concret sau au fost prezente în dezbaterile de peste Prut. Multe dintre ele sunt „invizibile” la Chișinău, iar alegerile europarlamentare sunt și ele puțin dezbătute. Un scurt rezumat al relației dintre partidele politice românești şi Moldova îl prezintă Centrul pentru Politici și Reforme.

PSD

Potrivit CPR, PSD-ul românesc a susținut practic orice decizie a PD-ului moldovenesc. Gabriela Firea făcea schimb de ii tradiționale cu Silvia Radu, Mihai Tudose nu înțelegea de ce Comisia Europeană critica schimbarea sistemului electoral, iar Viorica Dăncilă își anula o vizită la o grădiniță renovată cu fonduri românești pentru că personalul era în grevă din cauza salariilor foarte scăzute.

Publicitate

Referințele la Republica Moldova în campanie au fost minime, PSD încercând doar să cultive în continuare relația privilegiată cu PDM.

ALDE România

Celălalt partid al coaliției de la București, ALDE, aflat și el sub un tir de critici dinspre propria familia politică europeană, nu a părut nici el interesat în actuala campanie de Moldova. Asta deși cea care conduce lista ALDE, Norica Nicolai, nu a avut nicio problemă în a susține cu tărie guvernul de peste Prut la Bruxelles sau a ieși împreună cu Vladimir Plahotniuc la declarații de presă. Chiar lăudându-l deseori pe „domnul președinte“ Plahotniuc.

Pro România

Partid format de Victor Ponta, fostul lider al social democraților, care îi are pe locuri aparent eligibile și pe Mihai Tudose, fost premier social democrat, și Iurie Leancă, fostul premier moldovean. Iurie Leancă, cel care participa în 2014 la lansarea candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale, deși era parte a unei alte familii politice europene, cea a popularilor, este pariul lui Victor Ponta pentru voturile dinspre Republica Moldova.

Partidul Național Liberal

Partidul Național Liberal are o relație privilegiată cu ambele partide ce formează blocul ACUM, PAS și PPDA. Sunt parte a aceleași familii politici europene, Popularii Europeni, cel mai mare grup din Parlamentul European, iar PNL a fost principalul susținător al blocului la Bruxelles și București. Suportul necondiționat oferit blocului ACUM la Bruxelles se datorează într-o mare măsură europarlamentarului Siegfried Mureșan, foarte apropiat de cele două partide.

Atât lidera PAS, Maia Sandu, cât și liderul PPDA, Andrei Năstase, și-au îndemnat votanții să meargă pe mâna PNL la europarlamentarele românești.

PNL are o prezența bună la Chișinău, probabil cea mai vizibilă dintre partidele românești, iar afilierea la Popularii Europeni îi oferă cele mai multe posibilități de promovare sau suport a Republicii Moldova la Chișinău. Este principalul partid românesc de opoziție și cu șanse importante de a egala și chiar depăși Partidul Social Democrat în preferințele electoratului în 26 mai. Citește continuarea pe watch.cpr.md

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal