Valoarea sistemului de alimentare cu apă a satului Japca se cifrează la 7,31 milioane de lei, din care 6,54 milioane de lei au fost alocați prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), iar 612.500 de lei a fost contribuția locuitorilor.De notat că primăria a oferit a cincea parte din ce au strâns sătenii - 159.000 de lei.

Din acești bani, în satul Japca a fost construit un sistem de captare a apei dintr-un izvor din vecinătatea localității, cu o aducție de 2,93 km. De asemenea, au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 12,65 km și a fost construit un rezervor de apă (50 m3) și o stație de pompare (17 m3/h). De asemenea, pe teritoriul localității au fost instalați 11 hidranți și au fost construite 39 de cămine de vizitare și golire. Debitul izvorului de la Japca (550 m3/zi) permite asigurarea cu apă potabilă a încă două-trei localități rurale.

Deși nu a participat financiar în proiect, la lansare a fost prezent și deputatul PD, Eugeniu Nichiforciuc. Acesta a declarat că „obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor a devenit o prioritate la nivel național și că proiecte de acest gen trebuie să fie multiplicate în toată țara”.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!