100 de martori ai acuzării în dosarul Pro Imobil (ZdG)

100 de martori ai acuzării în dosarul Pro Imobil (ZdG)

Dosarul penal în care compania imobiliară „Pro Imobil” și fondatorul afacerii, Vladislav Musteață, au fost învinuiți de evaziune fiscală, a ajuns în judecată. În instanță, procurorii și-au arătat intenția de a audia 100 de martori, fapt ce a provocat îngrijorarea magistratei care examinează dosarul. Astfel, judecătoarea s-a adresat Curții Constituționale cu o solicitare de a declara „parțial neconstituțional” un articol din Codul de Procedură Penală, scrie Ziarul de Gardă.

Dosarul penal de evaziune fiscală în care este vizată firma „Pro Imobil Grup”, cea care a gestionat până în 2017 afacerea Pro Imobil, dar și fondatorul ei, Vladislav Musteață, a fost transmis în judecată la începutul anului, prima ședință fiind programată în luna aprilie.

Următoarea a fost amânată pentru iunie, după ce magistrata Natalia Clevadî a descoperit o problemă mai puțin obișnuită: urma să audieze 100 de martori ai acuzării, iar grefierul urmează să transcrie simultan declarațiile acestora, conform reglementărilor art. 337 din Codul de Procedură Penală (CPP). Magistrata a considerat că un asemenea scenariu ar periclita examinarea cauzei penale în termeni rezonabili și s-a adresat Curții Constituționale (CC), cerând ca acel articol să fie declarat, cu „titlu de reglementare temporară”, „parțial neconstituțional”.

Publicitate

Mai exact, magistrata Natalia Clevadî a cerut Curții permisiunea să audieze părțile și alți participanți ai procesului penal fără consemnarea imediată în scris a declarațiilor, acestea urmând a fi transcrise în baza înregistrării audio a ședinței de judecată, în termen de până la trei zile după ședință.

„Prezentul proces judiciar cu 100 de martori pe listă poate dura 4-5 ani. Astfel, deși pana de gâscă a fost înlocuită cu tastatura, procesul de transcriere a declarațiilor nu a accelerat prea mult și aceasta în era tehnologiilor informaționale și călătoriilor spațiale”, și-a argumentat judecătoarea sesizarea.

Conform informațiilor din documentul publicat pe site-ul CC, în ședința de judecată preliminară s-a stabilit că inculpatul Vladislav Musteață nu-și recunoaște vina și nu a optat pentru examinarea cauzei în procedură simplificată. Totodată, reprezentantul legal al persoanei juridice inculpate nu s-a prezentat în ședință, iar apărarea a solicitat amânarea ei pentru ca firma SRL „Pro Imobil Grup” să-și desemneze un alt reprezentant.

Citiți continuarea pe ZdG.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal