
100 de martori ai acuzării în dosarul Pro Imobil (ZdG)
Dosarul penal în care compania imobiliară „Pro Imobil” și fondatorul afacerii, Vladislav Musteață, au fost învinuiți de evaziune fiscală, a ajuns în judecată. În instanță, procurorii și-au arătat intenția de a audia 100 de martori, fapt ce a provocat îngrijorarea magistratei care examinează dosarul. Astfel, judecătoarea s-a adresat Curții Constituționale cu o solicitare de a declara „parțial neconstituțional” un articol din Codul de Procedură Penală, scrie Ziarul de Gardă.
・
Dosarul penal de evaziune fiscală în care este vizată firma „Pro Imobil Grup”, cea care a gestionat până în 2017 afacerea Pro Imobil, dar și fondatorul ei, Vladislav Musteață, a fost transmis în judecată la începutul anului, prima ședință fiind programată în luna aprilie.
Următoarea a fost amânată pentru iunie, după ce magistrata Natalia Clevadî a descoperit o problemă mai puțin obișnuită: urma să audieze 100 de martori ai acuzării, iar grefierul urmează să transcrie simultan declarațiile acestora, conform reglementărilor art. 337 din Codul de Procedură Penală (CPP). Magistrata a considerat că un asemenea scenariu ar periclita examinarea cauzei penale în termeni rezonabili și s-a adresat Curții Constituționale (CC), cerând ca acel articol să fie declarat, cu „titlu de reglementare temporară”, „parțial neconstituțional”.
Mai exact, magistrata Natalia Clevadî a cerut Curții permisiunea să audieze părțile și alți participanți ai procesului penal fără consemnarea imediată în scris a declarațiilor, acestea urmând a fi transcrise în baza înregistrării audio a ședinței de judecată, în termen de până la trei zile după ședință.
„Prezentul proces judiciar cu 100 de martori pe listă poate dura 4-5 ani. Astfel, deși pana de gâscă a fost înlocuită cu tastatura, procesul de transcriere a declarațiilor nu a accelerat prea mult și aceasta în era tehnologiilor informaționale și călătoriilor spațiale”, și-a argumentat judecătoarea sesizarea.
Conform informațiilor din documentul publicat pe site-ul CC, în ședința de judecată preliminară s-a stabilit că inculpatul Vladislav Musteață nu-și recunoaște vina și nu a optat pentru examinarea cauzei în procedură simplificată. Totodată, reprezentantul legal al persoanei juridice inculpate nu s-a prezentat în ședință, iar apărarea a solicitat amânarea ei pentru ca firma SRL „Pro Imobil Grup” să-și desemneze un alt reprezentant.
Citiți continuarea pe ZdG.