
Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare
Procesul în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman a ajuns la final. Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat și președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, relatează digi24.ro.Sentința este definitivă. Completul de 5 judecători a menținut astfel sentința dată în primă instanță.
・
UPDATE 14:32 Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, scrie rfi.ro.
Știrea inițială:
Apelul lui Liviu Dragnea a fost admis doar pe latura civilă, scăzând suma pe care o are de plătit drept prejudiciu, notează sursa citată.
Patru din cei cinci judecători ai completului s-au pronunțat pentru condamnare. Judecătorul care a făcut opinie separată a considerat că procesul ar trebui rejudecat, așa cum a cerut apărarea lui Liviu Dragnea, invocând nelegalitate a completului de 3 judecători care a dat decizia în primă instanță. CCR trebuie să se pronunțe asupra acestui aspect.
Instanța urmează acum să scrie mandatele de executare a pedepsei. Acestea vor fi transmise către Tribunalul București care, la rândul său, fiind instanță de executare, va face oficiile către poliție.
Aici vor ajunge mandatele de executare, iar ofițerii de poliție trebuie să pună în aplicare mandatele.
Amintim că Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare, însă a contestat decizia. În urmă cu o săptămână, judecătorii Instanței Supreme au decis să judece ultimul termen al procesului din dosarul angajărilor fictive și au respins cererile avocaților lui Liviu Dragnea și ai Olguței Șefu, care voiau ca ICCJ să să amâne pronunțarea sau să stabilească un nou termen după data de 5 iunie, ziua în care CCR ar putea da o decizie în cazul sesizării depuse de Iordache privind specializarea completurilor de judecători.
Ulterior, magistrații au anunțat că verdictul final va fi anunțat luni, 27 mai, la doar o zi după alegerile europarlamentare. Avocații și-au susținut deja pledoariile finale, așa că judecătorii trebuie să delibereze și să anunțe o decizie finală luni.
Întrebat duminică seara dacă se teme de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), președintele PSD a replicat: „Eu nu mă tem de nimic. Dacă mă temeam, eram ghiocel. Nu e vorba de teamă, dar completul de judecată dacă va rezista presiunilor inimaginabile vor da achitare, pentru că sunt complet nevinovat, dacă nu vor rezista vor da condamnare”.
Istoria angajărilor fictive
Procesul lui Liviu Dragnea a început în ianuarie 2017 pe fond. Liviu Dragnea, alături de fosta sa soție, Bombonica, și de alți 10 inculpați, au fost judecați pentru că, în perioada iunie 2006-decembrie 2012, două secretare de la PSD Teleorman, condus de Liviu Dragnea, au fost angajate la Protecția Copilului fără să fi mers la serviciu vreodată. Liviu Dragnea a negat acuzația de abuz în serviciu, spunând că nu a știut că acestea nu se prezentau la instituția finanțată din bani publici, la care lucra și soția sa, scrie romania.europalibera.org.
Magistraţii de la Curtea Supremă au arătat în motivarea sentinţei că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Teleorman, Floarea Alesu, să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu. „Funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Liviu în perioada infracţională, de preşedinte, atât al Consiliului (…) cât şi al organizaţiei judeţene a PSD (...), îi confereau acestuia autoritate, putere şi influenţă, realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale”, se arată în motivare. „Modul în care inculpata Alesu Floarea a acţionat, (...) fără a se opune şi fără a cere explicaţii, ci, pur şi simplu, a pus în practică solicitarea acestuia, reprezintă reflecţia exercitării cu succes de către inculpat a influenţei şi autorităţii de care dispunea”, au arătat judecătorii în decizia din primă instanță, din 21 iunie. Apelul a fost invocat a doua zi de Liviu Dragnea și de procurorii DNA.
Cine este Liviu Dragnea
În prezent, Liviu Dragnea este liderul Partidului Socialist Democrat (PSD), formațiune care se află la guvernare în România. Inginer de profesie, acesta este președintele Camerei Deputaților din Parlamentul român.
Până să ajungă liderul PSD, Liviu Dragnea a fost membru simplu al Partidului Democrat în 1995. Apoi a fost vicepreședinte al partidului în Teleorman până în anul 2000. A început să urce pe scara politică în 1996 când a fost numit prefect al județului Teleorman. În anul 2000 Dragnea pleacă din Partidul Democrat și se îndreaptă spre PSD. Timp de 5 ani a fost membru fară vreo funcție specială, urmând ca în 2005 să devină vicepreședinte PSD. În 2008 caștigă la alegerile locale funcția de Președinte al Consiliului Județean Teleorman. Procesul de ascensiune în cariera politică a continuat să fie pe un trend pozitiv. Dragnea devine în 2008 coordonatorul PSD la alegerile parlamentare, alaturi de Miron Mitrea. În 2009 este numit Ministrul Administrației și Internelor. Demisionează din această funcție o lună mai târziu. La alegerile parlamentare din 2012, Liviu Dragnea câștigă fotoliul de deputat pe listele USL. În decembrie 2012 devine vicepremier, dar și Ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale.
Liviu Dragnea s-a născut în județul Teleorman, pe 28 octombrie 1962 în comuna Gratia.