Presa locală scrie că primul compartiment al platformei electorale pentru următorii patru ani este dedicat soluționării problemei migrației. „Pentru această categorie de populație propunem să creăm programul regional „Acasă în Găgăuzia”. Programul presupune acordarea de subvenții în sumă de 40 de mii de lei familiilor care vor reveni în autonomie. De asemenea, fiecare familie va primi beneficii la plata impozitelor și a taxelor locale și va putea participa în condiții preferențiale la programele regionale de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii”, a declarat Irina Vlah.

O altă promisiune se referă la crearea unui complex agroindustrial modern prin creșterea Fondului de subvenționare agricolă la 40 de milioane de lei, prin alocarea de subvenții în valoare de 10 mii de lei pentru fiecare familie care va produce fructe, pomușoare, legume sau care se va ocupa de zootehnie.

Pentru următorii patru ani, Irina Vlah mai promite deschiderea a cinci mii de noi locuri de muncă în Găgăuzia, dar și un salariu mediu în autonomie de 10 mii de lei.

La Ceadîr-Lunga va fi deschis un aeroport modern, capabil să opereze curse internaționale de pasageri și de mărfuri. În timpul vizitei președintelui turcRecep Tayyip Erdogan, această idee a fost discutată cu președintele țării noastre, Igor Dodon. Bazându-ne pe sprijinul liderului Turciei frățești, noi vom atrage investitori și vom construi un aeroport în baza unui parteneriat public-privat”, a mai spus candidata.

Iar la Vulcănești va fi construită o stație electrică de ultimă generație pentru asigurarea Găgăuziei cu energie electrică, a mai promis Irina Vlah.

Promisiunile nu s-au oprit însă aici. Până în 2021, ar urma să fie construit un complex educațional modern, tinerii cercetători vor putea beneficia de granturi de 20 de mii de lei, părinții vor fi „eliberați complet” de plățile din grădinițe, iar indemnizația regională acordată la nașterea unui copil va constitui 10 mii de lei.

Alegerea bașcanului Găgăuziei va avea loc pe 30 iunie curent. Până în prezent, în cursă au fost înregistrați oficial trei candidați – Irina Vlah, Ivan Burgudji și Serghei Cimpoieș. Încă patru pretendenți continuă să adune semnături în susținerea candidaturii sale – Mihail Vlah, Vasilii Aladov, Dmitrii Manol și Elena Novac.

Amintim că, pentru înregistrarea în cursa electorală, doritorii trebuie să adune între 1.500 și 2.000 de semnături în cel puțin 2/3 din localitățile autonomiei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!