Ministrul român de Externe cere scuze românilor din diasporă care nu au putut să voteze

Ministrul român de Externe cere scuze românilor din diasporă care nu au putut să voteze

Ministrul de Externe al statului vecin, Teodor Meleşcanu, cere scuze românilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. El spune că a dispus anchete în ţările unde au fost „situaţii regretabile” şi anunţă că a cerut o analiză pentru a se găsi soluţii privind dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei. Între timp, petiţia online iniţiată de comunitatea Declic prin care se cere demisia lui Meleşcanu pentru „sabotarea” românilor din străinătate a fost semnată de peste 84.000 de persoane, scrie News.ro.

„Doresc să-mi exprim regretul şi să cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creşterea numărului secţiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfăşurat în condiţii bune sau satisfăcătoare”, afirmă Teodor Meleşcanu, într-un mesaj transmis luni seară.

El adaugă că, în consecinţă, a dispus o anchetă în ţările în care s-au semnalat „situaţii regretabile”, pentru a stabili cauzele şi măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente.

Publicitate

Între timp, o petiție online iniţiată de comunitatea Declic prin care se cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, „pentru sabotarea, încă o dată, a românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota”, a fost semnată de peste 84.000 de persoane.

„Cine era ministru de externe în 2014, când au fost infernalele cozi la vot din diaspora? Veşnicul Teodor Meleşcanu, al cărui minister declară sfidător, 5 ani mai târziu, când iară sunt cozi imense, că „totul e OK cu cele 441 de secţii din diaspora””, mai scrie în petiţia online.

Iniţiatorii acesteia spun că MAE „anunţă trufaş” că au fost „incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii”, deşi informaţiile din Munchen, Londra, Amsterdam, Oslo, Roma şi alte zeci de locuri arată cozi imense, cu mii de oameni stând la rând.

Până duminică seară, în jurul orei 19.00, petiţia a fost semnată de peste 6.100 de persoane.Citește și: Ziua votului s-a terminat, însă cozile - nu. Ora 21:00 i-a prins pe mai mulți votanți din R. Moldova încă așteptând (FOTO, VIDEO)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal