„Este o acțiune cu tentă politică evidentă, o nouă încercare de a atrage Procuratura Generală în luptele politice ale unor partide. Procuratura nu o dată a declarat public că nu va da curs și nu va participa la acțiuni cu tentă politică, motiv pentru care nici de această dată nu va participa la evenimentul enunțat”.

„Cât privește subiectul abordat în invitație, amintim tuturor că actuala Lege cu privire la Procuratură, pusă în aplicare de la 1 august 2016, a fost elaborată de către un grup interdepartamental de juriști, prezidat chiar de către un ONG național, legea a fost votată cu un larg consens în Parlament și a beneficiat de expertiza internațională, inclusiv cea a Comisiei de la Veneția”, se arată în comentariul oferit pentru AGORA de Procuratura Generală.

De altă părere a fost însă președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, care a participat la aceste consultări publice. „Faptul că azi nu e prezent în această sală nimeni de la Ministerul Justiției, de la Procuratura Generală, de la Consiliul Superior al Procurorilor transmite un mesaj pentru mine, că Legea cu privire la Procuratură nu a produs încă efectele pe care trebuia să le producă... și anume asigurarea unei independențe depline a procurorilor”, a declarat acesta.

„E bine să venim atunci când poate fi făcut ceva mai bun pentru țară, indiferent cine lansează aceste invitații. Proiectul privind la modificarea Legii cu privire la Procuratură nu înrăutățește legea existentă, nu merge contra principiilor din legea existentă, pe alocuri o îmbunătățește și răspunde anumitor provocări. Acea lege a început să fie elaborată în 2013, un an în care contextul politic era cu totul altul. S-a finalizat în 2015, de asemenea într-un alt control politic”, a mai menționat Vladislav Gribincea.

Ce propune blocul ACUM

În cadrul evenimentului, blocul politic ACUM a anunțat o serie de modificări care se doresc a fi introduse la Legea cu privire la Procuratură. Spre exemplu, s-a propus excluderea condiției deținerii cetățeniei moldovenești pentru aspirantul la funcția de procuror general. „Acest lucru va permite ca, la un eventual concurs, să participe și persoane care au experiență în domeniul respectiv din afara RM, de ce nu, dintr-un stat european”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Iar concursul pentru selectarea procurorului general se dorește a fi desfășurat cu participarea reprezentanților societății civile și a experților internaționali. „Concursul să nu mai fie desfășurat exclusiv de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), așa cum este prezent. Noi propunem să existe o comisie neutră, independentă, în care să intre atât membri CSP, cât și alte persoane din afară. Noi credem că o participare cât mai largă în cadrul acestui concurs ar putea face mai obiectivă selecția”, a mai spus deputatul.

O altă modificare ține de mărirea numărului de membri ai CSP de la 12, câți sunt în prezent, la 19. „La momentul de față, nu vedem o activitate efectivă a acestei instituții. De aceea, trebuie de făcut ceva, fiindcă formula actuală nu este pro-reformă. Noi am propus 19 membri ai CSP, dar putem să discutăm suplimentar. Membrii noi urmează a fi selectați printr-o procedură transparentă, așa încât ei să fie independenți și să vină în CSP pentru a întreprinde măsuri de reformă”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!