Un tânăr de 20 de ani, dintre care 13 i-a trăit în Italia, vrea să reprezinte R. Moldova în competiții internaționale de sport pe role. Ce dificultăți a întâmpinat (VIDEO)

Un tânăr de 20 de ani, dintre care 13 i-a trăit în Italia, vrea să reprezinte R. Moldova în competiții internaționale de sport pe role. Ce dificultăți a întâmpinat (VIDEO)

Cum este să trăiești mai mult de jumătate de viață în altă țară, să faci sport de performanță și să vrei să reprezinți R. Moldova la campionate? Vă spune Adrian Gumanița, un tânăr de 20 de ani, care a emigrat cu familia în Italia mai bine de un deceniu. Chiar și aflându-se departe de țara de origine, tânărul spune că ar vrea să participe sub tricolorul moldovenesc la World Roller Games din Barcelona. Pentru a urma formalitățile competiției, tânărul a venit la Chișinău, însă aici a întâmpinat o serie de blocaje birocratice.

Dacă mai mulți dintre noi patinează pe role din plăcere, Adrian și-a transformat pasiunea în sport de nivel profesionist.

„Am învățat să merg pe role la nu țin minte câți ani, pentru că eram într-adevăr mic. M-am învățat pe străzi, ca orice copil, cred, și am luat acest sport ca pe o distracție”, spune tânărul.

Publicitate

Acum mersul pe role i-a devenit și job. La doar 20 de ani, tânărul predă într-o școală privată, iar anul acesta a reușit să învețe o mie de copii.

„Mi-am dat seama că-mi iese bine lucrul acesta când am început să lucrez, pentru că mi-am dat seama că le plac copiilor, ne înțelegem bine. Am elevi cu vârsta de la 3 ani și învățăcei de 70 de ani. Niciodată nu e târziu să mergi pe role”, zâmbește Adrian.

Adrian Gumanița țintește însă mai departe decât munca de profesor. Tânărul vrea să reprezinte țara noastră în campionate de sport pe role la nivel mondial.

Pentru a reprezenta țara sa de origine, Adrian a venit la Chișinău să abordeze responsabilii de la Federația Sportivă Națională de Sporturi pe Role. Tânărul speră să ajungă la World Roller Games din Barcelona.

„Eu m-am documentat. Sportul pe role în Moldova este la un nivel bun, am văzut băieți foarte bravo. Păcat că sunt cunoscuți doar în partea de est a Moldovei, adică în Ucraina și Rusia, dar în Europa nu i-am văzut niciodată. Eu aș vrea ca odată cu participarea mea să existe i posibilitate să reprezint Moldova și în Europa”, spune Adrian Gumanița.

Vedeți întregul reportaj în video de mai sus.

UPDATE: Potrivit regulamentului, Adrian poate face parte din lotul moldovenesc doar în cazul în care este parte a Federației Sportive Naționale de Sporturi pe Role. Pentru asta e nevoie de o serie de acte aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Următoarea sa șansă de a reprezenta R. Moldova la competiții de role sportive s-ar putea contura deja anul viitor. Deja după publicarea acestui reportaj, Adrian ne-a spus că organizatorii World Roller Games din Barcelona permit sportivilor să participe la competiții drept neafiliați. Astfel, chiar și fiind parte a Federației italiene de sporturi pe role, Adrian va reuși să reprezinte R. Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal