Kozak vine la Chișinău. Dodon s-a întâlnit cu Putin în Kazahstan și a ținut un discurs la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Euroasiatice

Kozak vine la Chișinău. Dodon s-a întâlnit cu Putin în Kazahstan și a ținut un discurs la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Euroasiatice

Șeful statului a ținut un discurs la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice în format lărgit, care a avut loc în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan. În alocuțiunea sa, Igor Dodon a menționat că „societatea moldovenească a manifestat mereu un interes sporit față de procesele integraționiste în spațiul postsovietic”.În același timp, Dodon a avut din nou o întrevedere cu președintele rus, Vladimir Putin. Astăzi, președintele a anunțat că la începutul săptămânii viitoare la Chișinău va veni vicepremierul rus, Dmitri Kozak, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru R. Moldova.

În același timp, Dodon va merge săptămâna viitoare la Sankt Petersburg, unde va avea lor Forumul Economic Internațional.

„În cadrul ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice din Nur-Sultan, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Am discutat situația curentă a relațiilor bilaterale. Am acceptat invitația liderului rus de a participa la Forumul Economic Internațional care va avea loc săptămîna viitoare, la Sankt Petersburg.

Publicitate

De asemenea, am convenit cu Vladimir Putin că la începutul săptămînii viitoare, la invitația mea, va veni la Chișinău reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, cu care vom discuta întregul spectru al raporturilor bilaterale”, a anunțat Igor Dodon.

AGORA precizează că Dmitri Kozak este autorul planului de federalizare a Republicii Moldova, respins în 2005, pe ultima sută de metri, de fostul președinte, Vladimir Voronin.

...

„Am reamintit că în luna aprilie 2017, Moldova a semnat Memorandumul de colaborare cu UEEA, iar în luna mai 2018, cu susținerea unanimă a membrilor organizației respective, Republica Moldova a devenit observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, fapt ce a permis țării noastre să participe la numeroase evenimente organizate în cadrul UEEA și să înțeleagă mai bine principiile și sarcinile activității acestei structuri.

...

Cu toate acestea, participarea Republicii Moldova în calitate de observator ar fi mult mai eficientă dacă în această activitate s-ar implica Guvernul RM. Însă circumstanțele din țară au condus la situația în care activitatea pe dimensiunea eurasiatică este efectuată preponderent de echipa Președintelui RM.

Mizez pe faptul că problemele interne din țara noastră vor fi soluționate și noul Guvern al Moldovei va începe să coopereze în mod activ cu organele de lucru ale UEEA”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

...

„Am constatat cu satisfacție creșterea cifrei de afaceri dintre țara noastră și UEEA care în anul 2018 a constituit 10% comparativ cu anul precedent, iar în primele trei luni ale anului 2019 – 3,4%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, indicatorii respectivi au fost obținuți în special datorită creșterii importurilor, care depășesc de trei ori exporturile din Moldova. Acest lucru demonstrează valorificarea insuficientă a potențialului nostru de export, în special în domeniul agroindustrial.

...

Iată de ce noi suntem interesați de aprofundarea și extinderea cooperării în domeniul comercial și economic cu partenerii noștri din Uniunea Economică Eurasiatică. În context am propus organizarea unor activități separate ale Comisiei Economice Eurasiatice la Chișinău, inclusiv a forumurilor de afaceri cu participarea statelor terțe, care preconizează să colaboreze cu UEEA”, a adăugat șeful statului.

Momente protocolare, dar și fragmente de discurs ale lui Igor Dodon și Vladimir Putin pot fi urmărite aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal