Prezența virusului a fost confirmată, pe 28 mai, de Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, care a analizat prin testele de laborator probele recoltate de la cadavrele depistate.

Într-un comunicat, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că cele șase cadavre de mistreț au fost deja distruse. La Briceni, a fost întrunită o comisie pentru situații excepționale care a elaborat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

ANSA a mai menționat că, pe parcursului anul 2019, în regiunea resectivă au fost înregistrate mai multe cazuri de pestă porcină la mistreți, astfel de cazuri fiind înregistrate în Ucraina și în România.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat pe 14 martie 2019. Atunci, virusul a fost confirmat la câțiva porci domestici din satul Beșghioz, din raionul Ceadîr-Lunga. Focarul a fost eradicat la data de 15 mai, subliniază ANSA.

Dacă animalele se îmbolnăvesc sau mor, sau dacă sunt descoperite cadavre de mistreți, instituția a îndemnat oamenii să anunțe de urgență subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari și autoritățile locale.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!